Dezvoltare personala

#intrapersonal #logico-matematic #kinestezic #verbal #profesor #copil #inteligenta multipla

Inteligenta multipla

Teoria inteligentei multiple a fost dezvoltata in anul 1983 de Dr. Howard Gardner, profesor la Universitatea Harvard . Acesta sugera ca notiunea traditionala de inteligenta bazata pe IQ (coeficientul de inteligenta) are limitele ei si propune, in schimb, opt tipuri diferite de inteligenta care acopera o paleta mult mai larga a intelectului uman.

 

 

Tipurile de inteligenta multipla sunt: verbala/lingvistica, logico-matematica, spatiala, kinestezica, muzicala, intrapersonala, interpersonala si naturalista. Ulterior, Dr. Gardner a introdus si tipul de inteligenta existentialista.

Dr. Gardner sustinea ca, in majoritatea sistemelor educationale si culturale, se acorda importanta doar inteligentei verbale si celei logico-matematice, neglijandu-se celelalte dimensiuni ale inteligentei multiple. El recomanda acordarea atentiei necesare atat copiilor/elevilor care manifesta inclinatii spre domenii artistice, naturaliste etc, cat si copiilor care adesea sunt etichetati ca avand probleme la invatatura, probleme de atentie/concentrare la lectii.

Dr. Gardner propune o transformare majora a sistemului educational: profesorii si educatorii trebuie sa fie capabili sa prezinte lectiile intr-o varietate de moduri, utilizand muzica, teatrul, activitatile artistice, multimedia, munca in echipa, introspectia, excursiile si multe altele.

Teoria inteligentei multiple ii indeamna pe acestia sa abordeze o modalitate de lucru prin care fiecare copil beneficiaza de oportunitatea de a invata pe cai care se armonizeaza cu modul lui unic de gandire. Nu exista o modalitate perfecta de invatare, dar este important ca educatorul si parintele sa gaseasca calea de invatare potrivita fiecarui copil.

Teoria inteligentei multiple are implicatii puternice si in procesul de invatare si dezvoltare al adultilor, oferindu-le o noua perspectiva prin care sa-si analizeze modul de viata, meseria si pasiunile. De asemenea, prin intermediul unor programe de dezvoltare personala, isi pot redescoperi inclinatiile pe care le-au avut in copilarie si care le-au fost inhibate datorita unui mod de gandire si de invatare stereotip.

Ookee.ro – jucarii pentru fiecare tip de inteligenta

Pentru a ajuta parintii si profesorii in alegerea celor mai bune jucarii pentru copii , ookee.ro a atasat acestora simboluri reprezentand dimensiunile inteligentei multiple. Astfel poti gasi cu usurinta jucaria potrivita care ajuta la dezvoltarea tipului de inteligenta specifica micutului tau.

In randurile urmatoare poti citi o scurta descriere a fiecarui tip de inteligenta.

Inteligenta verbala are in vedere abilitatile de comunicare si exprimare, capacitatea de a da nuante, ordine si ritm cuvintelor.  Este inteligenta specifica scriitorilor, traducatorilor, poetilor, avocatilor. Copiilor cu o puternica inteligenta verbala le place sa citeasca, sa scrie, sa povesteasca, invata cu usurinta limbi straine.

Inteligenta logico-matematica are in vedere abilitatile de lucru cu cifrele, deductibilitatea, gandirea logica, relationarea. Este inteligenta specifica stiintelor ingineresti, celor care sunt buni la fizica, matematica, chimie, logica, economie si alte stiinte exacte. Copiii cu o inteligenta logico-matematica dezvoltata au abilitati in rezolvarea problemelor, recunoasterea modelelor, relationare.

Inteligenta spatiala are in vedere abilitatile de crea o reprezentare vizual-spatiala a lucrurilor, de a gandi in dinamica. Este inteligenta specifica arhitectilor, constructorilor, pictorilor, pilotilor de avion. Copiii cu o inteligenta spatiala dezvoltata creeaza reprezentari vizual-spatiale ale lucrurilor si le pot transpune pe suporturi concrete, isi pot imagina si pot proiecta lucrurile, observand dinamica acestora. 

Inteligenta muzicala are in vedere abilitatile de a compune muzica, de a canta la un instrument sau vocal. Este inteligenta specifica artistilor, compozitorilor, vocalistilor si instrumentistilor. Copiii cu o inteligenta muzicala dezvoltata au un simt pronuntat al ritmului sunetelor, invata cu usurinta sa cante la un instrument, le place foarte mult sa asculte muzica de la varste fragede.

Inteligenta kinestezica - Acest tip de inteligenta are in vedere abilitatile de exprimare cu ajutorul corpului, rezolvarea problemelor prin activitati fizice. Este inteligenta specifica sportivilor, dansatorilor, balerinilor, chirurgilor, celor care au meserii in care finetea miscarilor este importanta. Copiii cu o inteligenta kinestezica dezvoltata au o foarte buna coordonare ochi-mana, o mare capacitate de exprimare a emotiilor cu ajutorul miscarii si sunt talentati la sport.

Inteligenta interpersonala are in vedere abilitatile de a intelege relatiile dintre persoane si de a le dezvolta. Este inteligenta specifica negociatorilor, educatorilor, leaderilor religiosi, politicienilor, oamenilor de  vanzari, consilierilor,  celor ce activeaza in domeniul relatiilor publice. Copiii cu o inteligenta interpersonala dezvoltata lucreaza foarte bine in echipa, inteleg usor intentiile, motivatiile, scopurile celorlalti, comunica usor, mediaza si negociaza cu succes.

Inteligenta intrapersonala are in vedere abilitatile  de a intelege emotiile, motivatiile si scopurile proprii. Este inteligenta specifica psihologilor, medicilor din anumite domenii. Copiii cu o inteligenta intrapersonala dezvoltata isi pot evalua corect calitatile, se inteleg foarte bine pe ei insisi, stiu cum sa se automotiveze.

Inteligenta naturista/ambientala are in vedere abilitatile de a intelege natura, de a ajuta la pastrarea ei.  Este inteligenta specifica biologilor, exploratorilor, cercetatorilor in domeniul naturii. Copiii cu o inteligenta naturista dezvoltata se vor bucura sa invete despre plante si animale, sa participe la excursii si expeditii, sa ajute la conservarea mediului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Femeia in rol principal

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: A sti sa fii cu tine insuti

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare