Dezvoltare personala

#categorie #eticheta #discriminare

Inceteaza sa mai pui etichete oamenilor

Soacrele sunt nesuferite, blondele sunt cam prostute, iar copiii care fac zgomot in fata blocului pentru ca nu au alt loc de joaca sunt derbedei. Oare toate aceste etichete nu ne indeparteaza de cei din jur?

Niciun om nu se naste cu prejudecati . Ideile preconcepute ne intra in subconstient pe masura ce ne dezvoltam si incercam sa descurcam haosul din jurul nostru pentru a putea functiona in societate.

Ideile preconcepute fac insa, de cele mai multe ori, mai mult rau decat bine. Etichetele pe care le punem oamenilor pot actiona ca o profetie care se indeplineste doar pentru ca este luata in serios.

Lumea a fost impartita de mult in categorii si fiecare om primeste cate o eticheta de la toti cei pe care ii intalneste in fiecare zi. Te-ai gandit insa ca poate iti pierzi pur si simplu timpul incercand sa pui fiecare persoana intr-o categorie clar definita?

Invata sa nu mai pui etichete oamenilor, fara sa ii cunosti, fara sa verifici chiar tu veridicitatea prejudecatilor.

 

Cum sa eviti sa pui etichete oamenilor

 

1  Gandeste-te la viata lor

La ce se gandesc? Care e culoarea lor preferata? Care era jucaria lor preferata in copilarie? Inventand aceste detalii, te poti apropia mental de straini si poti renunta la a-i defini cu o simpla eticheta.

 

2  Pune-te in locul lor

 

Oare ce eticheta iti pun tie oamenii? Esti o mama stresata, o femeie obsedata de cariera, o victima a modei? Indiferent la ce concluzie ajungi, stii ca esti mai mult de atat si ca nu ti-ar place ca altii sa de limiteze la o eticheta simpla. Daca tie iti creeaza disconfort, renunta sa mai pui si tu etichete pe oameni.

 

3  Gaseste lucruri interesante la ei

 

Au verighete? Pantofi incomozi dar colorati? Orice detaliu fizic pe care te poti concentra iti va distrage atentia de la eticheta pe care ai fost tentat sa le-o pui la prima vedere.

Daca pui etichete bazate pe modul in care se imbraca cei din jurul tau, gandeste-te la tine, imbracata in hainele lor. Asta ti-ar schimba cu ceva personalitatea? Nu ai fi tot tu?

Daca etichetezi oamenii pe baza atitudinii lor, gandeste-te ca fiecare zi din viata este diferita, si ar putea avea o gramada de motive intemeiate care te-ar putea face si pe tine neprietenoasa sau rece.

Incearca sa oferi tuturor oamenilor pe care ii intalnesti consideratie si respect. Atunci cand le vei primi si tu in schimb, vei intelege ca a meritat efortul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Cele 3 moduri prin care comunicam zi de zi

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare