Dezvoltare personala

# lume a dependentelor #iluzie de control #dependente

Iluzia controlului intr-o lume a dependentelor

Dependenta se refera la o situatie de “intoxicatie” cronica, care rezulta din administrarea repetata a ceva daunator in sine sau devenit daunator prin exces si nevoia de a continua aceasta administrare. Astfel, o persoana poate deveni dependenta de o substanta, de un comportament, de un context, de o persoana etc.

 

Potrivit psihologului Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI), putem depista instalarea dependentei urmarind doua aspecte: (1) dificultatea persoanei in a controla cat de mult sau cat de des consuma substanta, practica comportamentul sau agreseaza o persoana prin a o considera ”proprietate”, nedorind sa se desprinda fizic si emotional de aceasta si (2) continuarea consumului sau a comportamentului, chiar daca acest fapt are consecinte negative asupra vietii personale (de exemplu: probleme de sanatate, pierderi financiare sau conflicte repetate cu cei din jur).

„Pacaleala” care hraneste dependenta

Totodata, psihologul Bruce K. Alexander conceptualizeaza in jurul anului 2008 un model al dependentei ca dislocare existentiala. In viziunea sa, dependenta constituie un raspuns adaptativ al persoanei la perceptia propriei stari de dislocare (mai mult sau mai putin constientizata). Termenul de dislocare se refera in acest context la experimentarea unei stari persistente de separare, detasare sau dezangajare, esecul dobandirii sau pierderea unei stari de integrare psiho-sociala. Persoana dependenta sufera de un deficit la nivelul semnificatiei vietii (”pentru ce traiesc?”, ”ce sens are viata mea?”) si/sau un deficit in a face fata aspectelor de baza ale vietii (”cum sa traiesc?”).

“Plecand de la acest aspect evidentiat de Bruce K. Alexander, putem observa ca dependenta apare initial ca un mecanism de aparare impotriva acestei stari de dislocare, de separare. Aceasta stare se opune nevoilor noastre naturale de apartenenta, acceptare, iubire. De aceea, instinctiv, persoana cauta inconstient o metoda de linistire, de siguranta, de placere - de fapt isi asigura pe cea mai scurta si rapida cale gasita declansarea hormonilor ”fericirii”: endorfine, serotonina, dopamina, oxitocina. Persoana isi creeaza astfel o falsa iluzie a detinerii controlului. In fapt, acel moment poate fi inceputul pierderii controlului. Luand in calcul aspectul mai general al cuvantului ”dependenta”, acesta ne arata ca este vorba in sine despre un raport de subordonare. Persoana dependenta devine astfel ”subordonata” mental, emotional si comportamental unei substante, unui comportament, unui context sau unei persoane”, explica psihologul Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI).

Pasii necesari iesirii din dependenta

Totodata specialistul propune 4 pasi prin care putem scapa de dependenta:

  1. Cel mai dificil, dar si cel mai important pas: acceptarea faptului ca exista o problema.
  2. Solicitarea ajutorului specializat.
  3. Acceptarea faptului ca este nevoie de o investitie constanta de timp, energie si resurse interioare.
  4. Acceptarea inerentelor esecuri si recaderi si mentinerea deciziei de a merge pana la capat in vindecare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Expertul Acasa.ro, psihologul Elena Done

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Cele 3 moduri prin care comunicam zi de zi

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare