Dezvoltare personala

# sfaturi spihologi # cum scapi de gandurile negative #ganduri negative #psihologi

Gandurile negative ne influenteaza viata! Ce trebuie sa faci pentru a le invinge

Un om are zilnic intre 50 si 70 de mii de ganduri simple si complexe. Stiai ca 70-80% dintre acestea sunt negative? O cifra uriasa! Insa este demonstrat ca la capitolul ganduri negative toti suntem specialisti si excelam. Avem tendinta de a scoate la suprafata in mod predominant gandurile negative atunci cand avem cateva minute de liniste.

In opinia expertului in mindfulness Dana Predu, gandul este fundamentul existentei noastre, deoarece din acesta s-a nascut tot ceea ce avem in jurul nostru: de la blocuri, la vapoare, la poduri, pana la realitatea virtuala.

"Gandul este adevarata celula a sufletului, iar din acesta izvoraste realitatea. Daca 70-80% dintre gandurile noastre sunt negative sau puternic negative, atunci este lesne de inteles ca lumea va arata rau. Haideti sa ne uitam in colturi ale lumii unde oamenii se urasc unii pe alti din cauza religiei diferite sau a culorii pielii. Haideti sa ne uitam in istorie, nu mai departe de jumatate de secol in urma. De la un simplu gand distructiv, cum ca unii sunt mai demni decat altii, iar cei diferiti de noi trebuie sa moara, s-a nascut un intreg genocid, s-a nascut cea mai neagra pagina a istoriei noastre moderne. De ce s-a intamplat asta? Deoarece gandul acela oribil a fost diseminat si a intoxicat mintile multora", declara Dana Predu.

Atunci cand apar gandurile negative in mintea noastra, expertul in mindfulness ne recomanda sa urmam trei pasi simpli.

1. Observa gandul

"Daca esti bulversat de gandul care-ti invadeaza mintea, pur si simplu noteaza pe hartie si observa-i tiparul. De cele mai multe ori, atunci cand observam un lucru in exteriorul nostru – recte, cel de pe o coala de hartie – avem abilitatea de a-l analiza obiectiv, avem posibilitatea de a-i vedea matricea. Este exact ca atunci cand nu putem vedea padurea din cauza copacilor si trebuie sa facem pasi in spate pentru a vedea intreg tabloul", explica Dana Predu.

2. Nu judeca gandul, nu-l suprima

"De multe ori avem tendinta de a empatiza cu propriile ganduri sau, dimpotriva, sa le uram, sa le consideram. Ca sa invingem negativitatea, trebuie sa o lasam sa plece, sa nu o suprimam. Unii isi alunga gandurile negre alergand pe plaja, altii merg sa respire aer curat, altii se plimba in padure, altii pur si simplu ies din casa. Actiunile distructive – de genul, butonarea telefonului, izolarea de lume – nu fac nimic altceva decat sa suprime gandurile negative, care vor refula in cele mai nepotrivite momente", spune expertul in mindfulness Dana Predu.

3. "Provoaca gandul, sirul de ganduri" cu intrebarea: "Rezolv ceva daca tot aduc gandurile negative in prezent?"

"Ideal este sa cultivam abilitatea de a alege un gand in detrimentul altuia. Sfidati gandurile negative, radeti de ele, uitati-va in oglinda si veti realiza ca acele ganduri nu fac parte din voi, ci va paraziteaza, au scopul de a se hrani cu furia acumulata, cu tristetea voastra. Atunci cand nu fugim de negativitate, ci o infruntam, aceasta va constientiza puterea pe care o avem si va sta departe de noi", conchide Dana Predu.

Sursa foto:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Top

Sfatul expertului