Dezvoltare personala

#extroversie #tipuri personalitate #personalitate #comportament #studiu

Felul in care mergi iti dezvaluie personalitatea

Se pare ca mersul dezvaluie multe despre personalitatea fiecaruia dintre noi fara sa ne dam seama. Un studiu recent coreleaza ritm mai rapid de mers cu niveluri mai ridicate de extroversiune, constiinciozitate si deschidere si cu un nivel mai scazut de comportament nevrotic.

O echipa formata din cercetatori francezi si americani a vrut sa stabileasca felul in care personalitatea ne afecteaza mersul pe masura ce imbatranim. Dupa cum arata datele studiului, viteza de mers este un indicator al sanatatii la varsta adulta. Un ritm mai lent este legat de sanatatea mentala si fizica mai scazuta, cu o cognitie deficitara si cu un risc mai mare de deces. Oamenii de stiinta spun, de asemenea, ca nevrotismul crescut si nivelurile mai scazute de extroversiune, de deschidere sunt asociate cu declinul fizic si mental.

Pentru a vedea daca exista o conexiune, au comparat viteza de mers si caracteristicile adultilor de varsta mijlocie si ale celor mai in varsta. Pentru stabilirea personalitatii, fiecare participant la studiu a fost evaluat cu privire la cele 5 trasaturi de personalitate (Big Five) - extroversie, constiinciozitate, deschidere spre experienta, agreabilitate si nevrotism. Viteza de mers pe jos de la care s-a pornit a fost ritmul obisnuit.

Cercetatorii au descoperit ca personalitatea afecteaza viteza de mers pe jos. Rezultatele studiului sugereaza faptul ca persoanele care au inregistrat un nivel ridicat de extroversie, de constiinciozitate si de deschidere si un nivel scazut de nevrotism au mers mai repede in tinerete, dar au incetinit putin ritmul pe masura ce au imbatranit. Agreabilitatea nu parea sa aiba nicio influenta.

Persoanele extrovertite au mers, in medie, cu 0,06 metri pe secunda mai repede decat cele introvertite. Cercetatorii subliniaza faptul ca persoanele mai extrovertite sunt mai active din punct de vedere fizic si, prin urmare, sunt mai putin susceptibile de a se imbolnavi fizic si psihic.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: A sti sa fii cu tine insuti

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Expertul Acasa.ro, psihologul Elena Done

Pune o intrebare