Dezvoltare personala

#cariereonline.ro #familie #fericire #dezvoltare personala # cariera de succes

De ce sa nu plangi dupa statut, iubire si casatorie

Unii experti le considera nevoi umane fundamentale. Va prezint foarte pe scurt trei modele recente, fundamentate unul pe studii din neurostiinte, altul pe combinarea psihologiei nevoilor umane cu observatii directe in procese de coaching, iar cel de-al treilea pe studii empirice de psihologie si psihiatrie. Apoi, supun aceste modele gandirii critice. La final, va ofer patru intrebari coaching-style, care ar putea schimba performantele si vietile unora.

David Rock include statutul social printre cele cinci nevoi umane fundamentale pe care le deduce din rezultate ale neurostiintelor. Modelul sau este cunoscut sub numele SCARF, dupa initialele nevoilor retinute: statut, certitudine, autonomie, relationare si fairness, termen pe care eu il traduc prin recunoastere si respect, pentru ca in limba romana cred ca acestea includ cele mai multe conotatii ale lui fair: a recunoaste si recompensa meritele cuiva, just, corect, cinstit, drept, echitabil, elegant etc.; prin „corect”, romanii inteleg cel mai adesea „conform unor reguli sau norme morale”, iar acest inteles simplifica prea mult continutul notiunii fair. Studiile arata – subliniaza autorul – ca pierderea statutului provoaca in creier aceleasi reactii ca si pericolul de moarte.

Citeste continuarea articolului AICI!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: A sti sa fii cu tine insuti

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: A sti sa fii cu tine insuti

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare