Dezvoltare personala

#admiratie #invidie

Cum transformam invidia in admiratie?

Invidia este, probabil, una dintre cele mai grele boli spirituale si se manifesta atunci cand situatia buna sau calitatile altei persoane trezesc in noi sentimente de parere de rau sau de ciuda. De altfel, invidia reprezinta si principala emotie care blocheaza relatiile sociale si ne impiedica sa ne dezvoltam personal sau profesional.

Profesorul de yoga acreditat international Dana tupa, fondatorul PURNA Yoga Academy – prima scoala de yoga din Romania acreditata de Yoga Alliance International USA, considera ca acest sentiment este cultivat inca din copilarie in mintea noastra subconstienta, mai tarziu acesta devenind un automatism pe care, in aparenta, nu il putem controla, dar care poate fi transformat in admiratie, urmand trei pasi simpli:

1. Petrece mai mult timp cu persoana pe care o invidiezi (dar pe care, de fapt, o admiri mai mult sau mai putin in secret pentru anumite calitati pe care si tu ti-ai dori sa le ai)! Sentimentele negative apar adesea atunci cand nu cunoastem suficient nu doar reusitele, ci si problemele persoanelor cu care avem tendinta sa ne comparam. Atunci cand vom ajunge sa cunoastem mai bine acea persoana, ne vom identifica mai usor inclusiv cu greutatile prin care a trecut si trece, iar sentimentul de invidie se va transforma sau, mai bine spus, se va transmuta alchimic, fara sa ne dam seama. in cele mai multe situatii, vom remarca faptul ca acea persoana, care reprezinta un model pentru noi in anumite privinte, chiar este dispusa sa ne invete si sa impartaseasca cu noi ceea ce dorim sa asimilam, devenindu-i sui generis ucenici, crede specialistul.

2. Fa-i complimente sincere! Un compliment facut din inima este credibil, in timp ce unul facut din varful buzelor este fals si perceput ca atare de catre persoana careia i-l adresezi, intrucat exista un simt aparte, care ne face sa sesizam atunci cand cineva este sincer sau nu in ceea ce ne spune. “Atunci cand complimentezi sincer pe cineva, starea de bine generata are un dublu sens: catre persoana care il primeste si catre cel care face acel compliment. Spunand cuvinte din suflet, sincer, invariabil cel din fata ta se simte bine si te gratuleaza macar cu un zambet, emanand la randul sau energie pozitiva catre tine. Sa nu uitam orice oferim, primim inapoi. Atunci cand invidiem pe cineva, in realitate ne displace mai mult sau mai putin pentru ca nu am reusit sa obtinem si noi aceleasi lucruri. in esenta, totul are legatura cu noi si ar fi necinstit sa dam vina pe altcineva pentru insuccesele noastre. Nu este nevoie sa facem complimente gratuite sau inutile, ci pur si simplu sa ii spunem cinstit ca admiram acele calitati care, in fapt, ne fascineaza si pe care, la randul nostru, ni le-am dori asimilate”, declara profesorul international de yoga Dana Tupa.

3. Bucura-te de ceea ce viata ti-a oferit pana acum! Invidia se aplica doar pe o scara superioara a nevoilor noastre, nicidecum nu putem sa fim invidiosi pe cei despre care credem ca au mai putin decat noi. Atunci cand ne vom indrepta atentia si catre persoanele care au nevoie de ajutorul nostru, vom ajunge sa fim recunoscatori pentru ceea ce viata ne-a oferit pana acum. “in timp ce invidia blocheaza pur si simplu atragerea binelui si frumosului in viata personala, imbolnavind organele interne si secatuindu-ne energetic, recunostinta este unul dintre cele mai valoroase daruri cu care ne-a inzestrat natura umana. Prin practicarea acesteia se poate trezi starea interioara de bucurie, multumire, deschizand portile catre mai mult si mai bine in viata fiecaruia. Nu este nevoie de lucruri majore pentru a practica recunostinta; faptul ca azi ai reusit sa te trezesti dimineata si poti merge, manca sau pentru ca te poti bucura de Soare, reprezinta motive de recunostinta”, conchide Dana Tupa.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Conflictul dintre generatii a devenit… „razboi”

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare