Dezvoltare personala

#stres #planuri #decizii viata #cum sa iei o decizie

Metoda care te ajuta sa iei cele mai bune decizii in viata

In general, oamenii au tendinta sa teasa scenarii in legatura cu ce li se va intampla si sa isi construiasca planuri pe baza acestor "premonitii". Dar socoteala de acasa nu se potriveste intotdeauna cu cea din targ, iar in momentul cand planurile tale sunt date peste cap de diferite elemente surpriza, te regasesti in postura de a nu sti sa iei o decizie buna pentru tine.

In momentele de cumpana, este dificil sa cantaresti toate aspectele unei probleme si sa decizi atat cu creierul, cat si cu inima. Dar daca te-ai opri putin din fuga si ai medita in liniste asupra hotararilor pe care trebuie sa le iei, poti gasi mai usor raspunsul pe care il cauti. Specialistii spun ca meditatia, o tehnica foarte cunoscuta de relaxare, te ajuta sa iei deciziile corecte. Iata cum:

Reduce stresul

O cercetare publicata la inceputul anului curent in jurnalul "Psihologia Sanatatii" arata ca meditatia nu este asociata doar la nivel mental cu reducerea stresului, ci ajuta cuantificabil si palpabil la scaderea nivelului hormonului de stres, cortizolul. Iar cele mai bune decizii se iau cu mintea limpede si trupul relaxat!

Te ajuta sa te cunosti mai bine

Meditatia te poate ajuta sa te analizezi mai detaliat si mai obiectiv, nu doar prin prisma imaginii pe care vrei sa o construiesti despre tine. Conform datelor publicate in revista "Stiinta Psihologiei", meditatia te ajuta sa cuceresti asa-zisele "locuri oarbe" care iti amplifica sau diminueaza simtul realitatii atunci cand te autoanalizezi. Si cum altfel poti decide ce este mai bine pentru tine, fara sa te cunosti cu adevarat?

Te protejeaza de labilitati psihice

Cercetatorii de la Universitatea din Oregon arata ca una dintre tehnicile de meditatie cunoscute, antrenarea integrarii mintii si a trupului, poate avea drept rezultat schimbari ale creierului menite sa te protejeze impotriva bolilor mentale. Aceasta practica a fost asociata cu cresterea numarului de legaturi cu rol de protectie formate la nivelul creierului, precum si cu fortificarea tesutului care protejeaza creierul (mielina).

Actioneaza "butonul de volum" al creierului

O alta cale prin care te poate ajuta meditatia sa iei decizii mai bune este aceea ca practica stimuleaza creierul sa capete mai mult control in ceea ce priveste procesarea durerii si a emotiilor, dar si sa se concentreze mai bine, arata un studiu realizat de ziarul Frontiere in Neurostiinta Umana.

Foto: labeachfit.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Expertul Acasa.ro, psihologul Elena Done

Pune o intrebare

Sfatul expertului