Dezvoltare personala

#aprobare #lauda #dependenta

Cum scapi de nevoia constanta de aprobare si lauda

Dependenta de aprobare si de laude este din ce in ce mai des intalnita intr-o lume in care parintii creeaza un mediu foarte competitiv pentru copii.

Atunci cand incepi un proiect gandindu-te doar la laudele pe care le vei primi la finalizarea lui, atunci cand alegi o tinuta doar pentru ca stii ca vei obtine complimente risti sa hranesti dependenta de aprobare si laude la care suntem expusi cu totii.

Educatia intr-un sistem competitiv i-a adus pe multi adulti in situatia de a avea nevoie de aprobarea constanta a celor din jur pentru a se simti bine.

Granita dintre interactiunile cotidiene si nevoia narcisista de aprobare nu este foarte clara, asa ca va trebui sa fii atent la semnele care arata ca ceva ar putea fi in neregula.

 

Semnele nevoii de aprobare

 

1  Toleranta infinita la lauda

 

Toti oamenii apreciaza aprobarea si complimentele pana la un anumit punct din care acestea devin apasatoare.

Daca te simti flatat dar si respins de un torent nesfarsit de laude, probabil ca nu esti dependent de laude.

Cea mai grava situatie apare atunci cand persoana in cauza nu are nicio limita in ceea ce priveste aprobarea si laudele celor din jur. Adesea, acestia se inconjoara cu prieteni care ii aproba constant si le hranesc nevoie de recunoastere.

 

2  Un prieten bun pus pe laude

 

Atunci cand prietenul cel mai apropiat te lauda in mod constant si tine cu tine in absolut orice situatie, ar trebui sa-ti pui intrebari legate de motivele pentru care sunteti atat de apropiati.

Aprobarea si lauda venite de la un apropiat pot intari dependenta de recunoastere a meritelor chiar daca aceasta nu se manifesta foarte puternic in viata de zi cu zi.

 

3  Evitarea laudelor

 

Al treilea semnal de alarma pentru cei care sunt dependenti de laude este chiar respingerea oricarui compliment .
Dependenta de aprobare se poate manifesta si prin frica de a accepta orice compliment. Multi dintre cei care se gasesc in aceasta situatie obtin laude tocmai pentru modestia lor.

 

Martha Beck propune in O, The Oprah Magazine, revista editata de Oprah Winfrey , o solutie in trei pasi pentru sa renunta la dependenta de laude.

 

Cum sa renunti la dependenta

 

1  Recunoaste ca ai o problema

 

Laudele si aprobarea constanta nu ii fac pe cei dependenti sa se simta intregi sau fericiti. Senzatia este foarte placuta, insa dependenta se manifesta cel mai puternic in absenta laudelor.

Recunoasterea problemei este primul pas in procesul de recuperare.

 

2  Nu iti mai satisface nevoia

 

La fel ca si in cazul altor dependente, calea de a invinge nevoia este detoxificarea.

Cea mai buna solutie pentru a renunta la dependenta este sa "postesti" cateva zile. Elimina din viata ta pentru cateva zile toate persoanele care iti aduc in mod constant laude si te aproba in tot ce faci.

In procesul de recuperare, pasul crucial este sa simti nevoia si sa nu actionezi pentru satisfacerea ei.

Cei mai multi dependenti trec printr-o perioada dificila, marcata de stari anxietate si de furie. Odata ce treci peste aceasta perioada, urmeaza vindecarea.

 

3  Alege iubirea

 

Cand intensitatea senzatiilor neplacute ajunge la maxim, te vei simti absolut singur si vei intelege ca nu laudele te pot face sa te simti mai bine. Solutia este iubirea.

Recuperarea poate fi lunga si pot interveni caderi, dar iubirea este calea care trebuie urmata. Daca iti deschizi sufletul si iti accepti defectele, vei putea renunta complet la nevoie de aprobare.

Relatiile bazate doar pe laude vor disparea, lasand loc unor relatii adevarate, care iti vor aduce cu adevarat implinirea. Daca persoanele care sufera de aceasta dependenta sunt deseori admirate de cei din jur, odata ce scapi de ea vei putea fi iubit.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului