Dezvoltare personala

#sarbatori #cumparaturi #organizare

Cum sa-ti organizezi eficient timpul de Sarbatori

Pentru a te bucura la maxim de Sarbatorile de iarna, tot ce trebuie sa faci este sa planifici din timp toate activitatile necesare si placute.

Pentru multi oameni, Sarbatorile de iarna sunt o perioada stresanta, din cauza programului incarcat. Prea multe activitati de Craciun si de Anul Nou transforma Sarbatorile intr-un maraton.

Daca esti unul dintre cei care care au parte mai mult de o atmosfera tensionata decat festiva, organizeaza-ti eficient timpul si vei recastiga controlul asupra programului tau din luna cadourilor.

Tine cont de cei sapte pasi pentru Sarbatori mai putin aglomerate:

 

1  Fa liste

 

Imparte o foaie de hartie in doua parti. Scrie toate lucrurile pe care trebuie sa le faci intr-o parte, iar in cealalta fa o lista cu lucrurile care iti fac placere in perioada Sarbatorilor.

Daca lucrurile pe care trebuie sa le faci, cum sunt vizitele in magazine pentru cadouri, sunt mai multe decat lucrurile care iti fac placere, scurteaza lista de indatoriri sau cere ajutorul apropiatilor.

 

2  Incepe din timp

 

Pregatirile pentru Craciun si Revelion pot deveni o povara uriasa daca le lasi pentru ultimul moment. Planifica din timp ordinea in care trebuie facute lucrurile.

Cadourile de Craciun pot fi cumparate chiar cu mai multe luni in avans. Nu uita sa arunci o privire in congelator si sa faci loc pentru cumparaturile de Sarbatori.

Nu exista nicio regula care sa spuna ca bradul de Craciun trebuie cumparat si impodobit in aceeasi zi. Daca iti planifici activitatile de Sarbatori pe o perioada mai lunga de timp, vei avea parte de mai putin stres.

 

3  Nu face totul singura

 

Chiar daca ai exemplul mamei care mergea la serviciu, gatea si curata singura toata casa, asta nu inseamna ca si tu esti obligata sa faci acelasi lucru.

Pentru curatenia dinaintea Sarbatorilor poti apela la o menajera si poti renunta la prepararea deserturilor in casa, alegand o cofetarie buna.

Daca luna decembrie este o perioada grea la serviciu, planifica-ti activitatile din timp pentru a fi mai libera inaintea Sarbatorilor.

In cazul in care va trebui sa faci ore suplimentare pentru a te asigura ca nu vei fi suprasolicitata la locul de munca inaintea Sarbatorilor, poti apela la serviciile unei bone, pentru a nu-ti lasa prea mult copii singuri.

Poti planifica o masa festiva alaturi de prieteni buni sau rude. Daca impartiti corect responsabilitatile vei consuma doar jumatate din timpul pe care l-ai fi petrecut facand singura totul pentru familia ta.

 

4  Fa cumparaturile online

 

Cumparaturile online si cele din cataloage iti pot scuti multe drumuri prin magazine in aceasta perioada. Vei putea evita cozile si cele mai multe magazine online au un program clar care iti garanteza livrarea la timp.

 

5  Suna inainte sa faci un drum

 

Daca magazinele la care ai nevoie sa ajungi au linii telefonice pentru relatii cu clientii, suna din timp pentru a afla daca ceea ce cauti se mai afla in stoc si daca poate fi rezervat pana il poti ridica.

Inainte sa incepi maratonul prin magazine, planifica-ti cu atentie traseul in functie de lista de cumparaturi.

 

6  Nu te extenua

 

Pentru a te bucura de efortul tau pentru ca totul sa fie perfect de Craciun si de Revelion, nu face sacrificii prea mari in aceasta perioada.

Daca faci totul in ultimul moment, vei fi extenuata si nu te vei mai putea bucura de momentele speciale alaturi de apropiati. Nu uita: Sarbatorile de iarna trebuie petrecute alaturi de cei dragi, nu singura in bucatarie sau prin mall-uri.

Bucura-te de luminile de Craciun si nu uita de micile placeri: fa un om de zapada si mergi la o plimbare pentru a lua aer atunci cand te simti extenuata.

 

7  Gandeste-te la... Sarbatorile de anul viitor

 

Nu uita ca niciodata nu e prea devreme pentru a incepe pregatirile pentru anul urmator. In cazul in care ai urmat sfaturile de organizare eficienta a timpului de Sarbatori, stresul si oboseala s-au redus si poti vizita din nou magazinele in saptamana de dupa Craciun.

Daca vezi promotii la decoratiuni sau hartie de impachetat , le poti cumpara acum pentru anul viitor, nu au termen de expirare.

 

Daca iti organizezi eficient timpul, te vei putea bucura de Sarbatorile de iarna si vei reveni la echilibrul necesar pentru a aprecia cu adevarat spiritul festiv.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Conflictul dintre generatii a devenit… „razboi”

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Sfatul expertului