Dezvoltare personala

#senzualitate #postura #atitudine #parfum

Cum sa te simti mai senzuala in fiecare zi

De-a lungul timpului, cuvantul senzual a cunoscut o indepartare de la sensul sau prim,  adica legat de simturi, fiind asociat, mai ales, cu sensul sau secundar, inclinat spre placerile trupesti. In acest articol vom folosi primul sens al acestui cuvant, adica cel legat de simturi, pentru a te ajuta sa fii mai prezenta in propria ta viata si pentru a iesi de pe pilotul automat, cu care atat de multe dintre noi s-au obisnuit din nefericire. Asadar, latura noastra senzuala ne ajuta sa ne relaxam, sa ne cunoastem mai bine si sa ne iubim asa cum suntem. Daca acestea sunt si obiectivele tale, iata cum poti sa te simti mai senzuala in fiecare zi.

Constientizarea corpului

Sa ne simtim pe deplin confortabil in corpul nostru este dificil pentru majoritatea dintre noi. Cerintele familiei, cele profesionale si cele asociate vietii moderne, fac ca, in general, sa ne petrecem cea mai mare parte a timpului traind in propria noastra minte, oferind putina atentie lucrurilor din jurul nostru. Ca atare, se intampla rar sa acordam prioritate corpurilor noastre si simturilor. Cu toate astea, suntem toti senzuali in mod natural. Ai observat vreodata cu cata placere experimenteaza un copil o textura noua, un gust nou? Pe masura ce ne maturizam, devenim mai constienti de noi si tindem sa ne limitam natura senzuala pentru ca devenim prea preocupati de gandurile si convingerile noastre, dar si de ceea ce cred ceilalti despre noi. Toate acestea reprezinta si factori de stres. Atunci cand vrem sa eliminam stresul, ne intoarcem la practici care acorda o atentie sporita corpului, cum ar fi yoga, sportul, kinetoterapia, masajul sau dansul. Asta presupune o suspendare a rationamentelor si o concentrare asupra simturilor noastre.

Parfumul prezentului

Simtul olfactiv este considerat cel mai puternic dintre cele cinci pe care le posedam. Puterea sa evocativa este semnificativa, de aceea un parfum ne poate trezi mai multe emotii decat o fotografie, de exemplu. Dar de cate ori nu ne parfumam, fara sa mai constientizam macar acest gest, inregistrand mecanic notele aromatice? Traieste in prezent, iesi de pe pilot automat si bucura-te de aromele din jurul tau. Fie ca e vorba de sapunul pe care il folosesti la dus sau de cafeaua de dimineata, ia-ti un moment sa fii prezenta si savureaza aromele din jurul tau. Permite-ti un moment de rasfat si aprinde lumanari parfumate in dormitor sau in camera de zi. Permite-i magiei parfumului sa te scoata din vartejul de ganduri si sa te aduca in prezent pentru a te bucura de ceea ce e in jurul tau.

Simte

Atunci cand ne gandim la propriul corp, de cele mai multe ori avem doar critici, luam in considerare tot ce am vrea sa fie diferit. Totusi, corpul este templul sufletului tau si merita protejat, ingrijit si onorat. Chiar daca nu ai prea mult timp liber, fa-ti un obicei ca dupa dus sa-ti iei cinci minute pentru un scurt masaj. In timp ce iti masezi corpul cu o crema sau un ulei de corp, gandeste-te la tot ce iti place la tine si, mai ales, la toate functiile pe care corpul tau le indeplineste in fiecare secunda, astfel incat tu sa poti face tot ce ti-ai propus.

Postura conteaza

Pentru ca deseori uitam de corpul nostru, ajungem sa stam ore in sir in pozitii care ne afecteaza sanatatea coloanei vertebrale, ceea ce cauzeaza dureri si tensiune in tot corpul. Macar de cateva ori pe zi, incearca sa-ti indrepti atentia catre postura si sa o corectezi daca este nevoie. Tine-ti spatele drept si umerii cat mai departe de urechi. Acesta este un exercitiu simplu, nu doar de postura eleganta, ci si de a te conecta cu propriul tau corp.

Savureaza-ti mancarea

Pentru cele mai multe dintre noi, a lua masa nu mai este de mult un ritual, ci mai mult un alt gest mecanic. Invata sau reinvata sa savurezi mancarea. Indiferent ca e ceva pregatit de tine sau ceva ce mananci la un restaurant, bucura-te pe indelete de gusturi si arome. Fii prezenta atunci cand mananci si sanatatea ta va avea doar de castigat. Nu numai ca vei avea o digestie mai buna, ci vei observa ca mananci mai putin. Creierul are nevoie cam de douazeci de minute pentru a trimite semnale de satietate. Daca nu esti atenta, ci te uiti la televizor sau lucrezi in timp ce iei masa, e posibil sa mananci mai mult decat ai nevoie si sa te alegi cu disfunctii digestive.

A fi senzuala nu este legat neaparat de senzualitate. Este o modalitate de a fi prezenta in propria ta viata si de a te bucura pe deplin de ceea ce traiesti

Sursa foto: Pexels.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Conflictul dintre generatii a devenit… „razboi”

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare