Dezvoltare personala

#parinte #bona #serviciu #job #copil #familie #cariera

Cum sa te intorci la lucru dupa ce ai devenit mamica

Ai hotarat sa te intorci la serviciu, insa simti cum ti se "rupe" inima la gandul ca vei petrece cateva ore departe de copilul tau. Esti constienta insa ca intoarcerea la serviciu iti va aduce nenumarate avantaje, atat pentru tine, cat si pentru puiul tau. Invata cum sa treci cu bine peste momentele dificile si cum sa iti reiei viata profesionala dupa maternitate.

"Cum sa ma pregatesc pentru intoarcerea la lucru?"


Tine minte ca toata lumea trebuie sa faca parte din viata ta, chiar daca acest lucru inseamna sa iti acorde sprijin sau sa beneficieze de ajutorul tau. Inainte de a te intoarce la lucru, construieste-ti o "echipa de forta" care il include pe partener, bona, alte mamici care lucreaza si carora le poti face, la randul tau, mici servicii, un parinte sau un prieten care este dispus sa te ajute in aceasta perioada.

Discuta cu acestia despre asteptarile tale si intreaba-i, bineinteles, ce doresc si ei de la tine. Nu uita sa iti incluzi si seful in aceasta situatie, pentru ca acesta este dator sa stie la ce schimbari trebuie sa se astepte acum ca ai devenit mamica.

Chiar daca ai mai multe responsabilitati, incearca sa dai randament la serviciu si sa iei lucrurile pe rand; mai intai serviciul, apoi activitatea la sala pe care ai lasat-o la o parte de cand ai ramas insarcinata, un hobby etc.

"Cum sa petrec cat mai mult timp alaturi de copil?"

Calitatea timpului pe care il petreceti este de cele mai multe ori mai importanta decat cantitatea. In timpul orelor pe care le petreceti impreuna, fii o prezenta notabila. Inchide televizorul si uita de telefonul mobil. Vorbeste cu copilul tau. Chiar daca nu te poate intelege pe deplin, faptul ca ii explici de ce lucrezi si ce faci tu toata ziua va stabili o legatura emotionala intre voi doi. Ai putea sa ii spui: "Mami a avut o intalnire astazi, dar ti-a dus lipsa". Aceste momente iti dau posibilitatea de a-ti exterioriza sentimentele si te ajuta sa comunici cu copilul tau. De asemenea, canta-i, citeste-i si jucati-va impreuna.

"La ce stari emotionale trebuie sa ma astept?"

Vei trece prin multe stari, de la stres pana la neliniste si ingrijorare, insa cea care te va "urmari" va fi sentimentul de vina. Te simti prost pentru ca ti-ai lasat copilul in grija altcuiva sau pentru ca te simti usurata atunci cand te afli la serviciu, departe un pic de agitatia de acasa. Adu-ti aminte insa de ce te afli la job si care sunt avantajele pe care le aduce faptul ca lucrezi. De asemenea, nu te compara cu alte mamici. Chiar daca viata acestora pare perfecta, nu ai de unde sa stii prin ce trec. Mai degraba, cere-e sfaturi utile.

"Cum sa fac trecerea mai usoara de la maternitate la intoarcerea la serviciu?"

1. Gaseste ajutor

Apeleaza la o bona, la o prietena sau la bunici. Important este sa stabilesti cine te va inlocui atunci cand esti la serviciu si sa observi din timp cum relationeaza copilul tau cu acea persoana. Daca vei sti ca micutul este pe maini bune, te vei simti mult mai bine la serviciu.

2. Imparte responsabilitatile

Trebuie sa recunosti faptul ca nu ai posibilitatea sa te ocupi chiar de toate si asta nu te face o mama sau o sotie nepotrivita. Imparte responsabilitatile cu partenerul si hotarati care sunt atributiile fiecaruia in casa.

3. Ia o atitudine profesionista

Desi povestile despre micutul tau sunt dintre cele mai dulci, sefului tau nu ii va face placere sa vada cum iti pierzi timpul vorbind cu colegii despre bebe, in loc sa iti faci treaba. Incearca sa anticipezi atmosfera si sa te porti cat mai profesionist, pentru a nu da nastere nemulturmirilor.

4. Tine legatura cu cei de acasa

Chiar daca esti la servicu , rupe-ti cateva minute pentru a da un telefon acasa. Verifica astfel daca totul este in regula. De asemenea, daca ai timp, da o fuga pana acasa in pauza de pranz. Acest lucru te va face sa te simti mai bine in perioada petrecuta la serviciu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare