Dezvoltare personala

#depresie #dezvoltare personala #psihologie #arma #sfat

Cum sa lupti impotriva depresiei

Schimbarile bruste de temperatura, stresul de la serviciu sau dezamagirile in iubire iti pot crea in aceasta perioada o depresie de zile mari. Daca te apuca plansul din orice, te simti obosita si lipsita de chef sau ai impresia ca tot ce faci nu este bine, este clar ca te paste o depresie.

Nu te lasa insa prada tristetilor si gandurilor negre si incearca mai degraba sa lupti impotriva depresiei. Vezi care este cauza si elimina raul de la radacina pana nu este prea tarziu. Nu stii cum? Afla utilizand cele 10 arme impotriva depresiei.


1 Invata sa-ti controlezi nervii si gandurile negre


Auto-disciplina este foarte importanta atunci cand vrei sa lupti impotriva depresiei. Incearca astfel sa-ti controlezi starile. Nu mai pune pret pe toate nimicurile care ti se intampla si accepta ca omul mai si greseste. Atunci cand te enerveaza un lucru nu te mai inversuna in ganduri negative, ci mai degraba incearca sa te calmezi. Relaxeaza-te spunandu-ti tot timpul lucruri pozitive. De exemplu, ti-a scapat o farfurie pe jos care s-a spart? In loc sa te enervezi si sa-ti spui ca esti foarte neindemanatica, gandeste-te mai bine asa: s-a spart ghinionul.


2 Noaptea este un sfesnic bun


O noapte de somn sanatos este antidotul perfect impotriva depresiei si asta pentru ca regleaza metabolismul si te energizeaza. Nu ti s-a intamplat la un moment dat sa ai o zi proasta si sa te duci la culcare trista ca mai apoi sa te trezesti fresh si plina de viata? Ai grija insa, nu e bine sa dormi prea putin, insa nici prea mult. Incearca atunci cand te duci la culcare sa-ti reglezi alarma la 8 ore.


3 Fa miscare


Exercitiile fizice sunt ca o pastila anti-stres. Pe langa faptul ca iti revigoreaza corpul si iti pune  sangele in miscare, te scapa si de energiile negative si iti tonifica spiritul. Ai sa vezi ca dupa ce vei adopta un program fix de 15 minute de exercitii pe zi, te vei simti mult mai plina de viata si bine dispusa.


4 Cere ajutor


Daca observi ca te confrunti cu o depresie de mult timp si nu reusesti sub nicio forma sa-i dai de cap, nu te jena sa ceri ajutor. De multe ori, fiind implicati, nu judecam lucrurile clar, iscand astfel o serie de intrebari care nu ne dau pace si ne tulbura psihicul. O persoana din exterior intotdeauna va privi lucrurile mai obiectiv decat tine si va sti sa-ti dea un sfat pertinent care sa te linisteasca.


5 Intelege ca nimeni nu este perfect


Trebuie sa intelegi ca nu exista perfectiune . Si tu gresesti si cei din jurul tau gresesc. Ca atare nu face un capat de tara din orice nimic. Incearca mai degraba sa-ti accepti greselile, invatand ceva din ele fara sa te judeci prea aspru. Ce nu te omoara, te face mai puternic.


6 Apeleaza la un terapeut


De cele mai multe ori, cel care te poate scapa de o depresie este cel specializat in acest domeniu. Apeleaza astfel la un terapeut cu experienta. Ii va face placere sa te asculte si sa-ti dea sfaturi bune pentru a te scapa de aceasta problema.


7 Lupta cu fricile tale


Fiecare dintre noi se teme de ceva. Insa, de multe ori ne lasam atat de mult acaparati de frica incat uitam sa traim. Nu te lasa condusa de ea, alege mai bine sa lupti. Fa o lista cu primele trei cele mai mari temeri ale tale si fa-ti un scop din a le invinge.


8 Fii flexibila


O persoana incapatanata niciodata nu se va lasa ajutata si niciodata nu va accepta sa schimbe ceva, sa rezolve intr-un fel problema. Chiar daca o va face, s-ar putea sa aleaga o varianta gresita si sa nu renunte la ea, doar pentru ca este incapanata si crede ca are dreptate. Astfel, incearca sa fii mai flexibila si deschisa la alte posibilitati, daca vrei sa scapi de o depresie. O problema niciodata nu are o singura solutie. Incearca sa le vezi si pe celalalte, nu doar pe aceea care iti convine tie.
 


9 Tine-ti prietenii aproape


O persoana depresiva este speriata cel mai mult de ideea de singuratate. Si asta pentru ca, atunci cand suntem in intimitate cu gandurile noastre, incepem sa analizam lucrurile, sa ne aducem aminte de toate relele si sa ne deprimam. Tocmai de aceea, ai grija sa ai intotdeauna pe cineva aproape: fie ca este vorba de mama, tata, iubitul, prietenii sau colegii. Petrece cat mai mult timp impreuna cu cei dragi tie si nu lasa gandurile negre sa puna stapanire pe tine si sa-ti fure viata.


10 Pune-ti in aplicare pasiunile si hobby-urile


Pentru a inlatura depresia este bine sa fii tot timpul activa, sa simti ca ai facut ceva si ca n-ai batut pasul pe loc. Mai mult ca sigur ca ai hobby-uri si pasiuni care te deconecteaza si te relaxeaza. Acum ar fi cazul sa le pui si in practica. Iti place sa calaresti? Du-te si fa un curs de echitatie . Iti place pictatul, olaritul sau un instrument muzical? Ce mai astepti? Pune in practica tot ceea ce-ti face placere, niciodata nu este prea tarziu sa inveti lucruri noi. 
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: A sti sa fii cu tine insuti

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Expertul Acasa.ro, psihologul Elena Done

Pune o intrebare