Dezvoltare personala

#timiditate #look #comunicare #comportament

Cum sa iti invingi timiditatea

In societatea de astazi, modul in care comunici reprezinta o carte de vizita . O persoana increzatoare si sociabila isi sporeste considerabil sansele de reusita atat in cariera, cat si in viata personala. Nu lasa timiditatea sa te tina departe de indeplinirea scopurilor tale.

 

 

Pasul 1. Descopera de ce si in ce situatii te doboara timiditatea

Observa-ti comportamentul si incearca sa afli ce anume te intimideaza. Te pierzi cu firea atunci cand trebuie sa faci fata unei provocari, te intimideaza persoanele pe care le admiri sau esti stresat atunci cand trebuie sa relationezi cu cei din jur? Alcatuieste o lista cu momentele care te pun intr-o situatie dificila.

Pasul 2. Sporeste increderea in tine 
  • Imagineaza-ti cum te-ai comporta daca nu ai fi timid. Ia oglinda drept confident si exerseaza situatiile in care ti-ai fi dorit sa nu te lasi invins de timiditate . Gaseste o alta alternativa mai convenabila. De exemplu, daca ai intalnit o persoana necunoscuta si te-ai pierdut cu firea intr-o simpla conversatie , incearca sa formulezi, in oglinda, raspunsurile pe care ti-ai fi dorit sa le oferi. Reconstruieste astfel cu cat mai multe situatii. Acelasi lucru il poti face cu ochii inchisi, vizualizand cele intamplate.
  • Tine legatura cu prietenii si inconjoara-te de persoane care te fac sa te simti confortabil. Analizeaza-ti reactiile in raport cu acestia si incearca sa “imprumuti” aceasta atitudine relaxata si in situatii noi.
  • Ocupa-te de look-ul tau. Imaginea nu inseamna doar haine care sa ti se potriveasca. Un zambet face, adesea, mai mult decat o mie de cuvinte, asa ca nu te sfii sa zambesti cat mai des. De multe ori, un zambet “sparge gheata” in raport cu persoanele straine.
  • Invinge-ti timiditatea prin a privi lumea in ochi. Stabileste contact vizual, pentru ca acest lucru te recomanda ca o persoana increzatoare in fortele proprii. Nu uita sa iti relaxezi muschii fetei.
  • Ai grija la pozitia corpului. Stai drept, pentru ca acest lucru ofera impresia ca esti increzator in fortele proprii si ca iti poti sustine propriile idei si pareri.
  • Vorbeste clar si suficient de tare, astfel incat sa nu fii nevoit sa repeti cele spuse. In felul acesta vei evita si balbaiala care poate aparea datorita timiditatii excesive.
  • Indrazneste! Incearca sa faci lucruri la care nici n-ai indrazni, in mod normal, sa te gandesti. Pentru aceasta, ai putea urma niste cursuri de dans sau de teatru.Vei avea ocazia, astfel, sa relationezi cu persoane noi si vei putea sa iesi din cotidian.

Pasul 3. Observa

Uita-te la cei din jurul tau si invata din modul in care se comporta! Observa modul in care prietenii tai relationeaza si fii atent la persoane necunoscute care totusi reusesc sa lege o conversatie chiar si in autobuz.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: A sti sa fii cu tine insuti

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare