Dezvoltare personala

# darnicie #lume materiala #spiritualitate

Cum putem fi spirituali si darnici intr-o lume materiala?

Traim intr-o lume in care oamenii pun tot mai mult accent pe partea materiala si uita de spiritualitate. Nu mai acorda atentie celor din jur si nevoilor acestora si se concentreaza doar pe propriile nevoi.

 

In aparenta, aspectele contradictorii ale existentei noastre – materialismul si spiritualitatea - reprezinta unele dintre cele mai mari provocari pentru gasirea unui echilibru.

In opinia cunoscutului psiholog Laura Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI), partea critica a mintii noastre, menita de fapt sa ne anunte cum sa ne pregatim pentru depasirea anumitor obstacole, considera ca aceste doua aspecte se exclud unul pe celalalt; insa, o viata echilibrata presupune gasirea unei zone de mijoc intre "vreau sa ajut" si "traiesc intr-o lume materiala care-mi cere bani, deci am nevoie sa cer si eu in echilibru cu calitatea a ceea ce ofer".

"in zilele noastre este "la moda" sa fii spiritual. Ce inseamna de fapt spiritualitatea este "cautarea acului in carul cu fan", deoarece este atat de vasta si de diferita perceptia ei de la o persoana la alta, incat ar presupune o investitie mare de timp si rabdare in a atinge toate aspectele posibile, investitie din care cel mai probabil ar putea rezulta o carte", considera specialistul.

Daruirea include sau exclude partea financiara? 3 situatii reale explicate de psihologul Laura Maria Cojocaru

Observand primul impuls al majoritatii persoanelor, raspunsul ar fi ca daruirea exclude partea fianciara. Daca esti darnic, esti cumva o persoana spirituala si invers, deci ar trebui sa oferi totul pe gratis. Astfel, daca cineva are nevoie de ajutorul tau ocazional si acest ajutor nu necesita din partea ta foarte mare investitie de timp, energie, informatie, expertiza s.a., este oarecum natural sa oferi gratuit. Pana aici pare logic, insa sunt cel putin 3 situatii in care aceste aspecte ale cererii si daruirii pot comporta nuante foarte interesante:

1. Daca cineva iti solicita constant timpul, energia, informatia, expertiza s.a., acest lucru se numeste munca si, in acest caz persoana iti solicita de fapt o parte din viata ta (timp si energie), o parte din informatia pe care o detii, pe care cu siguranta si tu ai platit-o la randul tau si o parte din expertiza pe care o ai, pe care ai obtinut-o in ani de invatat, exersat si aplicat lucrul respectiv.

2. Daca ceea ce oferi presupune o investitie in materiale, spatiu, aparatura, personal implicat, informatie accesata, toate acestea costa si, cu toata spiritualitatea de care esti capabil, nu poti face sa curga bani la robinetul din bucatarie, de exemplu.

3. Atunci cand cerem ceva sau chiar cand primim pur si simplu, instinctiv si firesc, ne dorim ceva de calitate. Calitatea inseamna din nou investitie de timp, energie, bani, deoarece nu ne nastem cu calitatea in buzunar.

"A deveni spiritual intr-o lume materiala inseamna a te adapta si a te plia pe acesta lume sau a te retrage in pustiu si a darui ce se poate darui in acest context. Poate ca ar fi suficient pentru unele persoane, poate insuficient pentru altele, insa fiecare alegere pe care o facem (fie ca daruitor, fie ca primitor) defineste ce si cum traim in continuare si este important sa invatam sa fim multumiti cu asta. Aceasta este de fapt adevarata provocare!", conchide psihologul Laura Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Top

Sfatul expertului