Dezvoltare personala

#esec #incredere in sine #depresie #gandire pozitiva

Cum poti face fata mai bine unui esec

Esecurile si respingerea pot duce cu usurinta la depresie. Afla cum poti face fata mai bine unui esec , pentru a lasa obstacolele sa te demoralizeze.

Respingerea, fie ca este vorba de un interviu de slujba esuat sau de o cerere de credit respinsa, te poate face cu usurinta sa-ti pierzi increderea in sine . Tine cont de cateva lucruri importante, care te pot ajuta sa treci mai usor peste un esec.
 

Nu lua respingerea personal


Este foarte usor sa faci o corelatie intre valoarea ta ca persoana si incercarea in care ai esuat. De cele mai multe ori motivele sunt complexe si nu au legatura cu tine ca persoana. Nu iti mai pune probleme cu privire la calitatile tale si nu lasa respingerea sa-ti afecteze respectul de sine si increderea in sine.

 

Analizeaza motivele

 

Daca poti cere detalii suplimentare cu privire la motivul pentru care incercarea ta s-a soldat cu un esec, fa-o. La un interviu de slujba, un specialist in resurse umane iti poate spune care este problema cu CV-ul tau. Asculta orice explicatie si tine cont de ea, atata vreme cat este constructiva si poti invata din ea o lectie care sa te ajuta sa eviti esecul data viitoare.
 

Accepta faptul ca esecul nu ocoleste pe nimeni


Nu te lasa prada unei mentalitati de victima. Nu esti persecutat si esecul este o realitate prin care trec foarte multi oameni in fiecare zi. Nici chiar oamenii cei mai de succes nu se pot lauda cu un sir neintrerupt de victorii in viata profesionala sau cea personala. Accepta esecul ca o sansa din care poti invata ceva, crescandu-ti sansele de succes la incercarea urmatoare.
 

Controleaza-ti autocritica


Adesea, cel mai aprig critic al tau esti chiar tu. Cand autocritica contine insulte si reprosuri nu este constructiva. Efectele se vor manifesta in scaderea increderii in sine si este posibila chiar caderea in depresie. Incearca sa privesti obiectiv lucrurile, dar nu iti stabili tinte pe care stii ca nu le poti atinge.
 

Ai incredere in tine


Fara incredere in tine, nu vei putea depune eforturile necesare pentru a obtine o victorie, iar esecurile vor continua. Continua sa iti cultivi abilitatile si zambeste. Increderea in sine poate fi un atu important la un interviu de slujba sau in gasirea unui partener pentru o relatie.

 

Gandeste pozitiv


Gandirea pozitiva este cel mai greu de exersat atunci cand tocmai ai suferit un esec. Gandeste-te la momentele in care actiunile tale au insemnat o respingere pentru altii. Oare ai au considerat asta un esec sau au trecut mai departe cautand urmatoarea ocazie pentru a obtine ce-si doresc?
 

Incearca din nou


Indiferent cat de dificil ar fi esecul, este esential sa nu renunti atunci cand iti doresti cu adevarat un lucru care ar putea avea un impact pozitiv in viata ta. Uneori vei obtine un "Da" doar dupa 20 de "Nu", dar toate esecurile vor fi uitate atunci cand vei simti ca ai obtinut implinirea pe care ti-o doreai.

Daca renunti si iti stabilesti un alt scop, exerseaza gandirea pozitiva si nu-ti pierde increderea in sine. Esecurile repetate iti pot provoca o depresie, moment in care este util sa ceri ajutorul unui terapeut.

Sursa foto: Total-health.blogspot.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Femeia in rol principal

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare