Dezvoltare personala

#scoala online # lucru de acasa #pandemie #trucuri

Cinci trucuri care fac mai usor lucrul si invatatul de acasa intr-o locuinta aglomerata

Pandemia COVID-19 ne-a pus pe toti in situatii nemaintalnite. Una dintre ele este lucrul de acasa! Daca inaintea "erei COVID" iti doreai sa poti munci la domiciliu, acum parca nu stii cum sa gestionezi situatia. Lucrurile se complica inca si mai mult daca ai o familie in care toata lumea lucreaza sau invata online, asa ca poate ai nevoie de cateva sfaturi care sa te ajute.

Sute de scoli din Romania functioneaza in sistem hibrid (cursuri alternative fata in fata si online) de la jumatatea lunii septembrie si zilnic noi si noi unitati de invatamant suspenda cursurile clasice si se muta in spatiul virtual din cauza raspandirii coronavirusului. Multi adulti au inceput sa lucreze de acasa in starea de urgenta, iar pentru unii situatia a ramas la fel, acolo unde sefii au considerat ca sistemul functioneaza eficient. Suna comod, nu? Dar nu este chiar asa, mai ales intr-o casa "aglomerata".

Cum sa lucrezi eficient intr-o casa plina

Pandemia ne-a adus pe toti in situatia de a petrece mai mult timp cu familia, acasa. Pentru unii a fost o placere, pentru altii a fost infricosator, dar pentru toata lumea a fost o provocare.

Pentru a putea lucra eficient la domiciliu in conditiile in care nu locuiesti singur, este nevoie de cateva masuri simplu de luat si nu mereu la fel de simplu de aplicat.

Spatii de lucru separate

Toata lumea care lucreaza sau invata de acasa trebuie sa aiba spatiul sau. Nu stam toti la acelasi birou si, daca se poate, nu lucram toti in aceeasi camera. Este singura modalitate ca atentia nimanui sa nu fie distrasa.

Daca spatiul este limitat, improvizati! Un birou poate functiona in bucatarie, unul in camera de zi. Copilul sau copiii isi pot muta "sala de curs" in dormitor, spre exemplu. In cel mai rau caz, creati separatoare pentru a delimita spatiul fiecaruia (un dulap, un perete fals, un paravan etc.)

Spatiul de lucru/invatat trebuie sa fie separat de spatiul pentru timpul liber

Nimeni nu lucreaza/invata in pat si nimeni nu aduce munca in spatiile de relaxare. Este o regula simpla, care va asigura eficienta tuturor.

Demarcati clar spatiul pentru "birou" si aveti grija ca el sa nu se extinda, incet, in toata casa! Mutati obiectele de mobilier, daca este nevoie.

Respect pentru activitatea celorlalti

Uneori poate fi extrem de dificil sa lucrezi acasa cu partenerul si/sau copiii. Puterea de concentrare scade, fara indoiala, oricat de bine incerci sa respecti "regulile".

Incercati sa nu va distrageti atentia unii altora cu probleme casnice. Va fi timp pentru ele la incheierea programului. Toata lumea ar trebui sa se comporte ca si cum nu ar fi acasa, ci la birou sau la scoala.

Un copil caruia i se face foame in timpul orelor nu o roaga pe mama sa-i faca de mancare, asa ca va trebui sa-i expici ca esti la serviciu, chiar daca esti cu el acasa. Un partener nu cere un masaj de la perechea sa cand este la serviciu, spre exemplu.

Daca partenerii nu au acelasi program de lucru, cel care este liber ar trebui sa se ocupe de copii sau de alte treburi din casa, fara sa-l deranjeze pe cel aflat in exercitiul functiunii.

Calmul si rabdarea te trec marea

Poate cele de mai sus suna utopic in cele mai multe case in care exista doi parteneri care lucreaza la domiciliu. Prin urmare, cand una, mai multe sau toate "regulile" de mai sus nu pot fi aplicate, gestionati situatia cu calm si rabdare. In caz contrar vor aparea tensiuni si anxietate.

Pauzele sunt absolut necesare

Daca lucrezi de acasa nu inseamna ca trebuie sa te epuizezi, sa renunti la pauze sau la ora de masa. Nu trebuie sa demonstrezi nimic celor care ar putea crede ca poate mai tragi chiulul cand lucrezi de acasa, nu trebuie sa iti dai voie sa ajungi in pragul unei caderi fizice si nervoase si in niciun caz sa iti descarci anxietatea si frustrarile pe cei dragi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Sfatul expertului