Dezvoltare personala

#cand sa merg la psiholog #psihoterapeut #psiholog #psihoterapie

Cand avem nevoie de psiholog? “Nu este nimic rusinos in a avea sufletul ranit. Este ca orice alta rana si poate fi vindecata”

Perceptia romanilor privind rolul psihologului intr-o societate incepe sa se schimbe in ultimii ani, iar oamenii au inceput sa inteleaga ca nu e nimic rusinos in a avea sufletul ranit, iar ca orice rana, aceasta poate fi vindecata cu ajutorul unui specialist.
 
Cu toate acestea, potrivit doctorului in psihologie Geanina Cucu Ciuhan (foto), societatea actuala inca face confuzii destul de mari intre rolul psihologului, al psihoterapeutului si al psihiatrului, iar multi dintre noi apelam la ajutorul unui specialist abia atunci cand intampinam o problema critica de viata, careia nu ii putem face fata singuri.
 

“Imbucurator este ca romanii au inceput sa nu mai aiba o perceptie negativa cu privire la mersul la psiholog, au inteles destul de bine ca nu e nimic degradant in a avea sufletul ranit si in a trai unele emotii pe care nu le putem controla fara ajutorul unui specialist, insa mai este nevoie de timp pana cand o sa apeleze la psiholog cu mult inainte ca o tulburare sa se agraveze. De cele mai multe ori, oamenii consulta un psiholog atunci cand inteleg ca nu mai pot gestiona de unii singuri emotiile puternice sau tulburarile de comportament, dar inca nu au constientizat cat de important este consultul psihologic care poate preveni agravarea lor”, declara profesorul universitar Geanina Cucu Ciuhan, directorul Minnie Psychological Center.
 
In opinia profesorului Cucu Ciuhan, exista un numar variat de simptome care evidentiaza, mai devreme sau mai tarziu, faptul ca persoana se afla intr-un impas existential sau este pe cale de a dezvolta o anumita tulburare psihica. Printre cele mai frecvente simptome identificate de doctorul in psihologie, la publicul din Romania, sunt: tristetea, furia, iritabilitatea, lipsa de speranta, tulburari ale somnului (insomnie sau hipersomnie), un apetit diminuat considerabil sau, dimpotriva, crescut, retragerea fata de familie sau grupul de prieteni sau diminuarea placerii de a petrece timpul cu acestia. In acelasi timp, si temerile excesive fata de obiecte sau situatii specifice (de ex.: folosirea liftul, zborul cu avionul, teama de inaltimi, teama de a vorbi in public, claustrofobia, agorafobia), experimentarea unor stari anxioase sau a atacurilor de panica reprezinta situatii pe care oamenii nu le pot gestiona singuri si au nevoie de ajutorul unui psiholog.
 
Multe dintre aceste tulburari pot fi tratate de psihoterapeut. Exista insa si anumite cazuri in care suferinta psihica trebuie tratata interdisciplinar, printr-un tratament prescris de mediul psihiatru, insotit de psihoterapie. Ne referim aici la tulburarile depresive majore, la tulburarile anxioase sau la cele de tip psihotic.
 
“Este important ca oamenii sa stie ca nu este necesar sa apeleze la serviciile unui psihoterapeut doar in situatiile in care se confrunta cu dificultati majore (tulburari psihice) sau abia dupa ce aceste dificultati s-au cronicizat sau s-au agravat (transformandu-se in tulburari psihice). De asemenea, pentru o schimbare de perspectiva, invit oamenii sa priveasca suferinta psihica la fel ca pe orice alta suferinta somatica/fizica. Suferinta psihica este o „rana” a sufletului, rana care, „netratata”, de cele mai multe ori, ramane deschisa ani de zile. Intrebarea este: daca am avea o rana la picior, la mana sau localizata in orice alta parte a corpului, am ignora-o ani de zile?”, declara doctorul in psihologie Geanina Cucu Ciuhan.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Femeia in rol principal

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: A sti sa fii cu tine insuti

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare