Dezvoltare personala

#dezvoltare persoanal #beneficii invatare limba straina #beneficii invatare #invatare limba straina #adulti #limba straina # dezvoltare profesionala

Beneficiile invatarii unei limbi straine la varsta adulta. De ce sa inveti portugheza

 

Invatarea unei limbi straine sporeste capacitatea de concentrare, scade riscul aparitiei dementei si dezvolta abilitatea de a tolera opinii divergente, arata studiile in domeniu. Beneficiile apar inclusiv la varsta adulta, mai ales cand metoda de insusire a cunostintelor nu este una traditionala. Cristina Nitu a dezvoltat o metoda inedita de invatare a limbii portugheze sprijinind astfel dezvoltarea continua, indiferent de varsta.

Asimilarea unei limbi straine difera, in functie de varsta. Astfel, copiii si adolescentii reusesc sa invete implicit, subconstient, prin expunerea repetata si rutinizata la informatie, in timp ce la varsta adulta procesul de invatare este atat explicit, prin identificarea constienta a regulilor, prin gandire abstracta si prin practica controlata, cat si implicit in cazul structurilor complexe, prin expunere la foarte mult input.

Metoda dezvoltata de Cristina Nitu in cadrul Fala Português! se bazeaza pe cercetari din domeniul Insusirii (Achizitiei) limbii a doua. Aceasta prespune dezvoltarea celor patru competente - receptare orala si scrisa, producere orala si scrisa -, atat prin prezentarea explicita a regulilor si prin practica, dar si prin expunerea la foarte mult input.

"Toate materialele didactice de la curs sunt concepute de noi. In egala masura credem ca invatarea este un proces eminamente personal, pe care noi doar il facilitam. Prin urmare, cursurile noastre sunt centrate pe cursanti si prespun foarte multe activitati in care trebuie sa puna in practica resursele lexico-gramaticale acumulate. In plus, ne dorim ca participantii sa simta bucuria invatarii unei limbi straine noi, asa ca asimilam si testam cunostintele prin metode nonconformiste, interactive si ludice", a explicat Cristina Nitu, fondator si profesor la Fala Português.

Programa de curs variaza in functie de nivelul ales si se bazeaza pe descriptorii din Cadrul european comun de referinta pentru limbile straine si pe indrumarele de nivel elaborate de Camões/Instituto da Língua e da Cooperação. La fiecare nivel sunt dezvoltate competentele de receptare (scrisa si orala) si producere (scrisa si orala), competenta pragmatica si competenta interculturala. Metoda dezvoltata se bazeaza pe interactiune, socializare si crearea unei experiente placute de invatare.

Durata asimilarii unei limbri straine la varsta adulta variaza de la persoana la persoana, insa conteaza ca fiecare participant sa-si seteze asteptari realiste. Daca dupa un modul de incepator cursantul invata sa salute, sa intretina o conversatie foarte simpla, sa isi descrie familia, sa poata comanda la restaurant, sa poata cere indicatii pe strada, la nivel intermediar structurile lexicale se diversifica, iar accentul cade pe rafinarea modalitatii de exprimare a gandurilor, impresiilor, dorintelor, ipotezelor, amintirilor etc.

"Exista o serie de factori care pot facilita sau ingreuna invatarea unei limbi straine, care tin foarte mult si de experientele de invatare anterioare. Limba portugheza prezinta numeroase similitudini cu limba romana, atat la nivel fonetic, cat si la nivel lexical, este o limba foarte logica si extrem de eficienta in a folosi un numar redus de resurse pentru a construi numeroase timpuri si moduri gramaticale", a mai precizat Cristina Nitu.

Durata unui modul sub metoda Fala Português! este 10 saptamani, care includ 20 de sedinte.

Limba portugheza este limba oficiala in noua tari, raspandite pe 4 continente si are peste 250 de milioane de vorbitori, numar care, conform UNESCO, va creste pana la 350 de milioane pana in 2050. Este a cincea cea mai utilizata limba pe internet si cea mai vorbita limba din emisfera sudica.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Expertul Acasa.ro, psihologul Elena Done

Pune o intrebare