Dezvoltare personala

# perosane varstnice # beneficii psiholog #psiholog

7 beneficii ale unui psiholog la dispozitia seniorilor dintr-un camin de batrani

Cu ajutorul unui psiholog, batranii scapa de stres

Persoanele care au un parinte sau o ruda mai in varsta care nu se mai poate ingriji acasa, aleg relocarea acestora intr-un camin de batrani in Bucuresti. Alegerea nu trebuie privita cu prejudecati, deoarece oricat si-ar dori rudele sa le ofere batranilor din familie ajutorul necesar, strandardele nu se vor ridica niciodata la cele dintr-un camin de batrani foarte bun. In aceste camine exista personal calificat si oameni care cunosc strategiile ce trebuie aplicate in cazul persoanelor in varsta.

Una dintre partile cel mai greu de gestionat si de acceptat in procesul de imbatranire este pierderea abilitatii de a face lucruri care odinioara pareau simple. Atunci cand batranii isi pierd aceste abilitati, incep sa se simta confuzi, rusinati si chiar frustrati. Din fericire, alegand relocarea intr-un camin de batrani, persoanele din familie nu trebuie sa ajunga sa se simta in acest fel. Acolo, pe langa ajutorul fizic de care dispun, acestia au la dispozitie si un psiholog cu care pot discuta, iar acest lucru este extrem de benefic.

Potentialul psihologiei de a aduce o contributie pozitiva la sanatatea mintala a persoanelor in varsta care traiesc intr-un camin de batrani in Bucuresti este semnificativ. O demonstreaza urmatoarele 7 beneficii!

Psihoterapia este extrem de utila intr-un camin de batrani, deoarece ii ajuta pe cei in varsta sa proceseze ceea ce li se intampla. Poate fi vorba despre o boala, despre o anumita situatie, despre procesul de imbatranire si etapa in care se afla sau despre alti factori de stres. Discutand aceste lucruri cu un psiholog, batranii pot gestiona mai bine aceste dificultati.

Un psiholog ii face pe batrani sa se simta intelesi

Datorita pregatirii pe care o au in domeniu, psihologii detin mijloacele necesare pentru a intelege comportamentul oamenilor si cauzele care il determina. Discutand cu un psiholog, o persoana in varsta se va simti inteleasa si acceptata.

Psihologul este un reper intr-un camin de batrani

Datorita expertizei pe care o face si a capacitatii de a clarifica un anumit diagnostic, un psiholog le poate recomanda medicilor din centrul pentru batrani un plan de tratament. De asemenea, psihologul poate face recomandari personalului din camin in ceea ce priveste comportamentul pe care al trebui sa il aiba fata de o anumita persoana in varsta, in functie de afectiunea pe care o are aceasta. Asadar, se poate spune ca psihologul este puntea dintre batrani si personalul caminului, facilitand relatia dintre acestia si ajutandu-i sa gestioneze situatiile delicate.

Caminul poate oferi servicii individualizate

Datorita psihologului, caminul poate oferi servicii individualizate fiecarui batran in parte. Aceste servicii includ psihoterapie, terapie de familie, consiliere pentru situatii delicate in viata, cum ar fi decesul partenerului de viata si singuratatea cu care s-au confruntat brusc batranii, dar si management comportamental.

Psihologul alina singuratatea

Rolul psihologului intr-un camin de batrani in Bucuresti este esential pentru bunastarea batranilor. Foarte multe dintre persoanele in varsta care traiesc in camine de batrani se plang de singuratate. Pentru a elimina aceasta problema, psihologul poate vizita persoana respectiva o data sau de doua ori pe saptamana, intr-un cadru informal, doar pentru a discuta despre anumite lucruri pe care batranul isi doreste sa il impartaseasca. Rezultatele preliminare ale unor studii au aratat ca rezidentii caminelor de batrani care au parte de aceste vizite in care se discuta liber, exact ca intre prieteni, s-au simtit din ce in ce mai bine dupa fiecare discutie.

Imbunatatirea calitatii vietii

Depresia si tulburarile de anxietate sau anumite tipuri de fobii, asa cum este agorafobia, de exemplu, sunt afectiuni care pot determina batranii sa se izoleze. Ulterior, izolarea, comportamentul antisocial si inchiderea in sine pot cauza tulburari cognitive, precum Alzheimer, Parkinson sau dementa. Discutand cu un psiholog care trateaza depresia si anxietatea, batranii nu vor mai fi supusi acestui risc. Ei pot ajunge sa se bucure de viata mai mult si chiar sa si-o prelungeasca.

Aceasta abordare este sustinuta de studii

Prezenta psihologului intr-un camin de batrani nu este deloc un moft, asa cum considera unele persoane. Este o necesitate, o spun chiar si studiile in domeniu. Specialistii au supus cercetarii mai multe interventii recomandate pentru a fi folosite intr-un centru de batrani, asa cum sunt: terapiile de reminiscenta folosite in tratarea bolii Alzheimer, activarea comportamentala folosita in tratamentul depresiei la varstnici, dar si terapia cognitiv comportamentala. Rezultatele au fost mai mult decat satisfacatoare in cazul batranilor care au beneficiat de acest tip de asistenta.

Asadar, persoanele care se gandesc sa le gaseasca celor in varsta din familie un camin de batrani in Bucuresti in care sa isi petreaca restul timpului ar trebui sa ia in considerare importanta pe care o are un psiholog in astfel de cazuri. Este important sa existe un psiholog specialist intr-un centru de batrani, avand in vedere avantajele expuse anterior. In plus, familiile batranilor din centru pot primi un feedback direct de la psiholog si pot fi ajutate sa inteleaga mai bine etapa in care se afla cei in varsta.

Sursa foto: shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Cele 3 moduri prin care comunicam zi de zi

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului