Dezvoltare personala

#dezvoltare personala #decizii #luare decizii

4 metode demonstrate stiintific care te ajuta sa iei decizii mai bune

Obiceiul de a lua decizii pe fond emotional te baga adesea in buclucuri? Constati ca nu reusesti deloc sa fii echilibrat, sa gandesti mereu "la rece", pentru a lua cele mai bune decizii pentru tine? Iata cateva metode neobisnuite, dar demonstrate stiintific, care te ajuta sa iei decizii rationale si sa faci cele mai potrivite alegeri pentru tine!

1. Priveste lucrurile "din afara"!

Esti intr-o situatie de criza si trebuie sa iei rapid o decizie? Exclude-te singur din respectiva situatie si priveste lucrurile "outside the box" , daca vrei sa nu fii partinitor in luarea deciziilor! Fii un observator obiectiv, pune in balanta motivele pro si contra fiecarei optiuni si judeca rational situatia, ca si cand tu nu ai fi implicat in ea. Gandeste-te ce ai sfatui pe cineva sa faca daca ar fi in situatia ta.

2. Ramai ancorat in prezent!

Consecintele alegerilor pe care urmeaza sa le faci sunt cele care iti ingreuneaza sau incurca adesea procesul decizional! Te gandesti prea mult la viitor, in loc sa iei in calcul mai mult prezentul. Meditatia asupra prezentului te ajuta sa stai departe de poverile gandurilor despre viitor, ceea ce reduce emotiile negative si te ajuta sa iei decizii mai bune.

3. Gandeste situatia in alta limba!

Un alt mod neobisnuit de a lua decizii mai bune este sa traduci contextul intr-o limba straina pe care o cunosti foarte bine. Potrivit unui studiu publicat in revista "Psychological Science", gandirea situatiei intr-o limba straina te ajuta sa indepartezi emotiile negative din procesul decizional si sa ai si o perspectiva noua asupra situatiei, care te-ar putea indruma spre o decizie mai buna.

4. Nu te grabi sa iei o decizie!

Oricat de presat de timp ai fi, atunci cand esti nevoit sa iei o decizie, este indicat sa-ti iei totusi putin timp de reflectie inainte, indiferent ca e vorba de cateva secunde, minute sau ore. Lasa gandurile sa se "aseze" in mintea ta si relaxeaza-te putin! Este posibil ca acele cateva secunde sau minute sa fie suficiente pentru a lua cea mai buna decizie: "Amanarea momentului luarii deciziei chiar si cu 50 sau 100 de milisecunde ajuta creierul sa se concentreze pe informatia relevanta si sa blocheze factorii irelevanti din procesul decizional", sustine Jack Grinbad, cercetator la Taub Institute, SUA, si profesor universitar la Columbia University Medical Center!

Sursa foto: speedproject.eu

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: A sti sa fii cu tine insuti

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Sfatul expertului