Dezvoltare personala

#alungare ganduri toxice #ganduri toxice #idei toxice # cum sa fii zen #zen

Vrei sa fii zen? Metode de a alunga gandurile toxice!

Atunci cand mintea ne este incarcata cu ganduri parazite, ne pierdem imediat seninatatea. Filozofia chineza ne invata ca, pentru a fi zen, trebuie sa ne dominam mintea, nu sa ne lasam dominati de ea. Altfel, putin cate putin, cuvintele se transforma in stare de rau, iar corpul se exprima prin durere.

Ne simtim rau atunci cand am trait un eveniment neplacut, adesea neimportant pentru ceilalti, insa important pentru noi: o remarca pe care am primit-o ca pe o lovitura de sabie sau reactia cuiva care ne-a enervat profund. Si toata seara ne rumegam ranchiuna. Ne facem reprosuri, ne imaginam un dialog cu ceilalti. Gandurile se inlatuie, ca un bulgare de zapada, si se transforma in avalansa.

Inainte de a va lasa condus de toxicitatea acestor ganduri, puneti faptele pe tapet. O prietena v-a spus: “La greutatea ta, sigur nu vei putea sa schiezi anul acesta”. Iata faptele. Apoi, puneti-va intrebarea: “A gresit? Are dreptate?”. Raspundeti in liniste, apoi intrebati-va:” De ce a facut aceasta remarca nepoliticoasa?”. Raspundeti-va.

Incercati sa trageti o concluzie in urma evenimentului. “Aceasta prietena a fost nesuferita deoarece este nefericita, este in plin divort, este geloasa pe fericirea mea. Totusi, nu a gresit in totalitate, daca remarca ei mi-a facut atat de mult rau inseamna ca-mi aminteste de un lucru din mine pe care incerc sa-l ascund si care totusi imi sta pe suflet”.

Nu va mai ganditi indelung la probleme

Ati analizat situatia, ati tras o concluzie, trebuie sa va debarasati acum cat mai repede de aceste ganduri toxice, inainte ca ele sa va alunge seninatatea. Puteti sa le scrieti pe o foaie, apoi s-o mototoliti si s-o aruncati.

Va puteti crea un mic ceremonial: reluati filmul neplacut pe care tocmai l-ati trait. Apoi trageti concluzia: Trecem la altceva! Nu ezitati sa vorbiti tare.

Daca in timpul reflectiei dumneavoastra ati tras concluzia ca, in mod real, persoana care v-a agresat fara ca macar sa-si dea seama a depasit limitele, nu ezitati sa va exprimati. Daca suportati fara sa va exprimati, veti ramane adesea cu gandurile toxice. Luati-va inima in dinti si aratati-i ce ati simtit. Vorbiti in numele dumneavoastra, spuneti de ce v-a fost rau. Daca cineva va calca pe picior nu spuneti: “Au?”.

Mai multe sfaturi gasesti in cartea "Zen in 10 minute", de Sioux Berger, aparuta la Editura Humanitas.

Sursa foto: emaze.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Cele 3 moduri prin care comunicam zi de zi

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare

Sfatul expertului