Dezvoltare personala

#primul nascut #cariera #mezin

Viata profesionala, influentata de ordinea nasterii

Primii sase ani de viata sunt perioada cea mai importanta pentru dezvoltarea personalitatii umane, astfel ca mediul familial ar putea avea o influenta mai mare decat crezi asupra viitorului tau, inclusiv asupra vietii profesionale.

Interactiunile din familie din acesti ani au un efect foarte important asupra personalitatii, a vietii de cuplu de mai tarziu, dar si asupra carierei.

Pentru a lua intotdeauna alegerile cele mai bune pentru viata profesionala , tine cont si de ordinea nasterii si mediul in care ai crescut.

Optiunile pentru cariera variaza in functie de statutul tau familial: primul nascut, "mijlociul", mezinul sau cel singur la parinti.

Psihologul Linda Blair a explicat pentru DailyMail.co.uk modul in care ordinea nasterii poate influenta viata profesionala.

 

Primul nascut

 

Slujbele potrivite in general pentru primul nascut ii ofera acestuia ocazia sa-si asume atatea responsabilitati cate isi doreste.

Atunci cand pierzi ceva important, cum este atentia totala a parintilor atunci cand se naste al doilea copil, cel mai usor mod de a face fata este sa incepi sa oferi ce ai pierdut, spun psihologii.

Primul nascut cauta de cele mai multe ori o cariera care sa ii ofere responsabilitate dar si putere. Daca te lasi dominat de dorinta unei functii importante, ai putea ignora faptul ca detaliile zilnice ale carierei alese nu-ti sunt pe plac.

Atunci cand preiei prea multe responsabilitati si nu duci totul la capat in conditii de eficienta maxima, risti sa cazi in depresie.

Primul nascut are nevoie de un sef care sa-i stabileasca limitele si sa nu-l lase sa preia mai multe responsabilitati decat poate duce.

Locurile de munca care aduc cele mai mari satisfactii sunt cele care iti ofera ocazia sa ii inveti lucruri noi si pe altii. Carierele de doctor sau profesor pot constitui o adevarata chemare pentru primul nascut.

 

"Mijlociul"

 

Cei care au frati sau surori mai mari si mai mici, lucreaza cel mai usor in echipa si nu cauta neaparat un rol de lider.

Comunicarea buna si rabdarea te fac un membru valoros in orice echipa, insa tot aceste calitati risca sa-ti aduca mai multe responsabilitati decat vrei si te expune colegilor care ar incerca sa profite de tine.

Cauta o companie cu un departament de resurse umane bun, la care sa poti apela daca simti ca ti se dau prea multe responsabilitati sau dimpotriva, daca abilitatile tale nu sunt valorificate la potentialul maxim.

Atunci cand lucreaza singur, "mijlociul" se motiveaza mai greu. Desi este potrivit pentru orice slujba, el poate simti o chemare catre locurile de munca care ii permit sa-i ajute pe cei mai putin norocosi.

 

Mezinul

 

Cariera ideala pentru un mezin ii permite acestuia sa lucreze in ritmul lui si ii ofera spatiu pentru a-si exprima creativitatea.

Domeniile in care se poate inova, fie ca e vorba de design, publicitate sau de cercetare stiintifica sunt cele in care mezinii exceleaza.

La inceputul carierei, mezinii au nevoie de un sistem strict de organizare impus de superiori. Daca lucrezi singur, vei avea nevoie de multa autodisciplina pentru a-ti duce la bun sfarsit planurile marete.

 

Singur la parinti

 

Cei care au crescut fara frati si surori lucreaza cel mai bine singuri. Daca fac parte dintr-o echipa, se vor simti cel mai multumiti in fruntea ei.

Motivatia si autodisciplina nu prezinta probleme in cazul celor singuri la parinti. Ei prefera adesea sa lucreze singuri tocmai pentru a nu imparti cu nimeni laudele pentru o sarcina bine indeplinita.

Tendinta catre perfectionism poate fi un obstacol atunci cand lucrezi singur, la fel si unele greutati in a intelege dorintele si motivatiile interioare ale celor din jur.

Pentru o cariera de succes in marketing, cei singuri la parinti au nevoie de ajutorul unui "mijlociu" sau al unui mezin pentru a-si utiliza la maxim potentialul.

Chiar daca aceste caracteristici nu sunt general valabile pentru toti primii nascuti sau pentru toti mezinii, ele te pot ajuta atunci cand esti la inceput de drum sau atunci cand decizi ca ai nevoie de o schimbare in viata profesionala, care nu te mai satisface.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Conflictul dintre generatii a devenit… „razboi”

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare