Dezvoltare personala

#dezvoltare personala #familie si relatii #criza varstei mijlocii #varsta mijlocie

Varsta mijlocie incepe acum la 55 de ani

Daca pana recent oamenii de stiinta situau varsta mijlocie de la 36 de ani, studii recente au dezvaluit faptul ca noua varsta mijlocie perceputa de catre oameni incepe la 55 de ani.

O noua perceptia asupra varstei

Noi studii facute de cercetatorii britanici arata ca pe masura ce populatia imbatraneste, se schimba perceptia oamenilor asupra varstei. In trecut, oamenii se casatoreau mai devreme si deveneau bunici mai devreme. In zilele noastre, varsta la care oamenii isi intemeiaza o familie a fost mutata cu cativa ani mai tarziu, ceea ce a lungit si perceptia asupra perioadei in care ne consideram tineri.

7 din 10 persoane cu varsta de 50 de ani s-au considerat a fi de varsta medie. Pentru 1 din 5 repondenti, varsta medie nu incepe mai devreme de 60 de ani. Acelasi procent este de parere ca a fi de varsta medie este, in realitate, o stare de spirit decat ceva care debuteaza la o anumita varsta.

Acelasi studiu a aratat ca oamenii considera ca varsta medie incepe pe la 54 de ani si se sfarseste pe la 69 de ani.

Un studiu realizat pe 40.000 de persoane din Europa a demonstrat ca perceptia oamenilor asupra momentului in care se terminat tineretea si incepe varsta medie si, respectiv, batranetea, este strans legata de varsta repondentilor. Tinerii intre 15 si 24 de ani cred ca tineretea dureaza pana la 28 de ani si ca incep sa imbatraneasca la 54 de ani. Varstnicii de 80 de ani cred ca esti tanar pana la 42 de ani si incepi sa imbatranesti de la 67 de ani.

Barbatii au stabilit cu 2 ani mai devreme decat femeile data la care se termina tineretea si incepe batranetea.

Oamenii de 50 de ani sunt mai activi

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca in prezent, oamenii care au implinit 50 de ani sunt mai activi decat erau in trecut. Multi dintre acestia se considera inca in floarea varstei. Unii invata lucruri noi, au conturi pe retelele de socializare, calatoresc si sunt interesati de experientele pe care viata le poate oferi.

Oamenii de 50 de ani sunt capabili sa se reinventeze atunci cand situatia le-o cere. Unii dintre acestia accepta noi provocari si chiar isi schimba cariera. Altii, motivati de respingeri la interviuri din cauza varstei, incep afaceri pe cont propriu.

Criza varstei mijlocii

Criza varstei mijlocii este un punct nevralgic, identificat la persoane cu varsta intre aproximativ 37 si 50 de ani. La fel ca in cazul varstei medii, criza varstei mijlocii difera de la o persoana la alta. O astfel de criza apare indiferent daca are loc un eveniment important sau obisnuit. Poate fi vorba despre un deces in familie, copiii care isi termina studiile sau ziua de nastere si schimbarea prefixului etc.

In criza varstei mijlocii, cei mai multi barbati isi doresc cu disperare sa arate ca sunt oameni de succes, cu afaceri infloritoare si un cont generos in banca. Femeile, in schimb, chiar daca s-au concentrat toata viata pe cariera, in criza varstei mijlocii, singurul lucru care le intereseaza este familia. Cercetatorii au observat ca aceste femei vor sa fie sotii si mame.

Cercetatorii privesc criza varstei mijlocii ca pe un eveniment normal, de tranzitie spre o alta etapa a vietii. Important este nu evitarea crizei neaparat, ci modul in care este gestionat acest moment din viata fiecaruia.

Foto: edrugstore.md
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Sfatul expertului