Dezvoltare personala

#respect #timiditate

Tehnici pentru lupta cu timiditatea

Stii senzatia de anxietate atunci cand esti pe cale sa intalnesti o persoana pe care o respecti foarte mult? Timiditatea afecteaza pe toata lumea, indiferent daca esti introvert sau extrovert.

Timiditatea este asociata deseori persoanelor introvertite, insa  ea afecteaza orice persoana care are probleme in a se simti confortabil in propria piele, mai ales in prezenta altor oameni.

Dr. Bernardo J. Carducci, specialist in cadul Institului de Cercetare a Timiditatii din Indiana, S.U.A., explica problemele care duc la timiditate :

 

  • Constiinta de sine excesiva – acorzi foarta multa atentie propriei persoane, in situatii sociale, analizand prea mult limbajul trupului sau vocea proprie
  • Autoevaluarea negativa excesiva – te vezi deseori intr-o lumina negativa
  • Procuparea de sine negativa excesiva - dai foarte multa atentie greselilor tale in prezenta altor oameni

 

Cauzele timiditatii pot fi astfel definite tot printr-o treime: imaginea de sine proasta, preocupare excesiva fata de propria persoana si eticheta de "timid".

Odata pus verdictul "timid", persoana in cauza isi poate mula in mod inconstient comportamentul pentru a se potrivi etichetei date de cei din jur.

Daca lasi timiditatea sa te domine, poti avea probleme in a stabili relatii emotionale sau poti chiar suferi in cariera.

 

Respectul de sine, cheia victoriei impotriva timiditatii

 

Pentru a tine sub control timiditatea, primul pas este cel al autoanalizei. Cauta sa gasesti elementele care iti declanseaza timiditatea. Care este cea mai mare frica care te impiedica sa te exprimi exact asa cum ai vrea?

Pentru a lupta cu timiditatea, trebuie sa iti intaresti respectul de sine. Desi nu este o solutie pe termen lung, identificarea punctelor tale tari, a activitatilor in care ai mai mult succes ca cei din jurul tau, te poate ajuta in cresterea respectului de sine.

Cand esti in situatii in care simti ca timiditatea preia controlul, concentreaza-te asupra celor din jur. Lasa-i pe ceilalti sa vorbeasca despre ei si poti gasi mai multe subiecte de discutie pe marginea carora esti dispus sa vorbesti.

Anxietatea simtita de oamenii timizi poate fi ameliorata prin exercitii de respiratie si prin miscare. Respira adanc cu ochii inchisi si concentreaza-te asupra miscarii aerului in plamani. Miscarea te poate ajuta si ea. Chiar si mersul la pas iti poate distrage atentia si te va ajuta sa castigi o noua perspectiva asupra motivelor care iti cauzeaza anxietatea.

 

Infrunta-ti frica si nu renunta

 

Cel mai bun tratament impotriva timiditatii este chiar infruntarea situatiilor neplacute. Daca iesi din orice situatie in care timiditatea iti cauzeaza disconfort, vei intari tiparele comportamentale pe care le lasi sa te domine.

Acceptarea situatiilor care nu iti fac placere si acceptarea refuzului sunt pasii cei mai importanti in lupta cu timiditatea. Toata lumea are parte de refuzuri, dar nu strica niciodata sa te pregatesti mental inainte de a infrunta o situatie care poate duce la un potential refuz. Acesta nu inseamna respingere fata te propria persoana, este pur si simplu un esec intalnit tot toti oamenii, in fiecare zi.

Daca infrunti o situatie neplacuta, poti constata apoi ca a fost mai putin dureroasa decat te asteptai. Cu fiecare succes, iti poti intari increderea in sine, care te va ajuta sa depasesti timiditatea.

Renunta la perfectionism ! Multi oameni timizi isi erodeaza imaginea de sine comparandu-se cu cei mai de succes oameni pe care ii cunosc sau chiar cu vedete. Renunta la imaginea perfecta de sine si accepta ca toata lumea are defecte, dar oamenii puternici sunt cei care nu lasa defectele sa-i domine.

Pentru a putea renunta la timiditate, trebuie sa respingi insasi eticheta aplicata oamenilor timizi. Daca incepi sa nu te mai consideri timid, vei vedea ca vei fata mai usor obstacolelor care pareau pana acum incomensurabile.

Pe masura ce iti depasesti timiditatea, vei avea multe victorii personale si vei afla lucruri pe care nu le stiai despre tine. Tine un jurnal si noteaza fiecare progres si succes.

Daca scrii pe hartie fiecare victorie inregistrata in lupta cu timiditatea si senzatie pe care ti-a lasat-o, vei reusi sa-ti cresti respectul de sine si sa-ti controlezi cu succes timiditatea.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Conflictul dintre generatii a devenit… „razboi”

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Femeia in rol principal

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare