Dezvoltare personala

#productivitate #succes #timp

Obiceiuri care te ajuta sa fii mai productiv

Una din sursele majore ale implinirii noastre ca indivizi o constituie munca productiva. Pe langa asigurarea controlului asupra existentei, productivitatea ne creste si contribuie implicit la fericirea noastra.

Daca vrei ceva cu adevarat si iti doresti sa iti organizezi timpul si felul in care gestionezi activitatile de zi cu zi, astfel incat sa ajungi mai usor acolo unde ti-ai propus, e esential sa iti maresti productivitatea.

Iti prezint mai jos cateva modalitati simple prin care poti sa inlaturi timpii morti si sa iti pastrezi concentrarea pe lucrurile cu adevarat importante. Chiar daca aparent suntem constienti de ele, de multe ori le neglijam si cadem in capcana care ne impiedica sa obtinem cele mai bune rezultate intr-un timp cat mai scurt.

 

Stii ce ai de facut? Stabileste unde vrei sa ajungi/care iti sunt obiectivele

 

Fie ca vorbim de viata personala sau de activitatea desfasurata la job, o atitudine productiva se va vedea mereu in rezultatele tale. Nu poti insa cultiva o asemenea atitudine nestiind unde trebuie sa ajungi si care sunt obiectivele pe care trebuie sa le atingi. Inainte de a-ti sufleca mainile in vederea cresterii productivitatii, asigura-te ca stii ce ai de facut.

 

Stabileste-ti prioritatile si aloca termene limita pentru fiecare prioritate

 

Repartizeaza-ti obiectivele pe termen scurt, mediu si lung, unele in dependenta cu altele, pentru a avea o viziune de ansamblu. Clasifica lucrurile in functie de importanta si urgenta, insa incearca sa nu cazi in capcana urgentelor marunte sau importante pentru altii.

Aloca un termen limita pentru fiecare prioritate stabilita, pentru a avea un plan pe care sa il urmezi. E necesar ca fiecare obiectiv sa fie definit clar, realist si masurabil pentru perioada de timp in care trebuie indeplinit.
In stabilirea prioritatilor, tine cont de Legea lui Pareto care spune ca obtii 80% din rezultate cu doar 20% din efort. Gaseste actiunile care iti aduc aceste rezultate cat mai rapid si concentreaza-ti efortul in directia respectiva.

 

Apuca-te de treaba

 

Este primul lucru pe care trebuie sa il faci daca lucrurile de mai sus iti sunt perfect clare.

Pentru a-ti creste productivitatea, apuca-te de treaba si fa cel mai important lucru din momentul respectiv! Ai o multime de lucruri importante si nu stii totusi de care sa te apuci? Gandeste-te ca cel mai important lucru e cel care ti-ar schimba cel mai mult viata daca l-ai face imediat.

 

Focalizeaza-te pe urmatorul lucru de facut si pe un singur lucru odata

 

Sa faci multe lucruri in acelasi timp sau sa muncesti non stop la ceva nu inseamna neaparat sa fii productiv .

Dupa ce ai identificat cel mai important lucru de facut, inlatura factorii care te distrag (mailuri, colegi de birou care vor ceva de la tine, telefon…), pentru a avea o perioada cat mai mare de timp in care sa te concentrezi la activitatea in curs. Nu te opri pana poti sa bifezi lucrul respectiv ca fiind facut.

 

Nu pierde vremea

 

Evita sa tai frunza la caini chiar si cand te ia valul in directia respectiva. Ia o pauza daca te simti neproductiv si rezolva taskurile care nu necesita la fel de multa concentrare.

Ai calculat vreodata cat timp pierzi stand la semafor sau pe drumul spre job si spre casa? Gandeste-te ce ai putea face, daca ai avea atat timp la dispozitie? Cata informatie ai putea acumula si cum ar contribui la dezvoltarea profesionala sau personala o pe zi. Poate nu ar strica sa faci ceva in acest sens, daca inca nu valorifici timpii morti din viata ta.

 

Propune-ti schimbari care sa iti imbunatateasca punctele slabe pentru o perioada bine definita de timp

 

Nu e usor sa iti cresti productivitatea peste noapte si munca de imbunatatire a acestui factor necesita o constientizare deplina a implicatiilor si un efort continuu si treptat in directia dorita.

Pentru a inlatura tentatia renuntarii la schimbarile propuse, alege cateva actiuni de care ai nevoie pentru a le pune in practica si propune-ti o perioada de timp in care sa nu te abati de la ele. Dupa terminarea perioadei, vei putea realiza beneficiile aduse de adoptarea noilor masuri si iti va fi mult mai greu sa renunti la acestea, odata ce si-au demonstrat deja efectul.

 

Care e reteta productivitatii tale?

 

Daca ti-ai propus sa fii mai productiv si ai reusit, abia astept sa ne spui si noua cum.

Ce masuri de crestere a productivitatii ai luat si in ce fel ti-au schimbat viata?

 

foto : itssimplyplaced.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Top

Sfatul expertului