De ce este atat de greu sa iertam? Pentru ca, inconstient, ne dorim sa ranim la randul nostru persoana care ne-a dezamagit. Si totusi, resentimentele ne afecteaza pe noi: poti fi fericit cand esti furios? Ai observat ca, atunci cand esti nervos, esti predispus accidentarilor de orice fel?

 

 

De ce sa ierti?

Iertarea reprezinta eliberarea tensiunii care s-a stabilit in urma unei relatii conflictuale. Asta nu inseamna ca a ierta este usor. Poate ca de aceea nu iertam atat de des pe cat ar trebui. Insa cunoasterea ta din punct de vedere emotional si trecerea peste resentimente te poate elibera de o sursa de stres si de stari negative: furie, melancolie, dezamagire, depresie.

Realizeaza ca ai fost ranit

Primul pas in a ierta pe cineva este sa recunosti ca ai fost ranit. Sunt persoane care considera ca nimic nu le poate atinge. De aceea, nu accepta sa se descarce de furia sau frustrarea pe care au acumulat-o. Plangi, daca e nevoie.

Tine un jurnal sau scrie intr-o scrisoare tot ceea ce simti in legatura cu persoana care te-a ranit. Acorda-ti o zi de liniste in care sa analizezi partile bune si ceea ce ai invatat din cele intamplate. In acest fel, te vei elibera de o parte din tensiunea acumulata.

Ia initiativa

Lasa orgoliul la o parte si incearca sa intelegi ca a ierta pe cineva nu inseamna sa astepti ca celalalt sa faca primul pas. Dimpotriva, daca intr-adevar vrei sa rezolvi aceasta situatie, atunci ia initiativa si cere sa fii si tu iertat. Chiar daca tu crezi ca nu ai nicio vina, incearca sa te detasezi de situatie si sa arunci o privire obiectiva asupra lucrurilor.

Este posibil ca ceva in comportamentul tau a determinat reactiile celuilalt. Nu prelua insa initiativa daca vrei sa demonstrezi ceva. Fii sincer cu tine si cauta sa ierti si sa fii iertat atunci cand intr-adevar simti ca ai nevoie de aceasta.

Fii rabdator

Nu poti sa spui : “Te iert” sau “Vreau sa-l iert” si gata, toate resentimentele, furia, nelinistea vor disparea. Durerea trece cu timpul, asa ca nu te impacienta si ai rabdare. De asemenea, nu te forta sa reinnozi legatura cu persoana care te-a ranit. Explica-i faptul ca ai nevoie de timp pentru a trece peste cele intamplate.

Asta nu inseamna ca trebuie sa rupeti orice forma de comunicare, dar puteti sa va reconstruiti relatia gradat. De exemplu, incepeti prin a vorbi la telefon o data sau de doua ori pe saptamana. Apoi, puteti sa va intalniti pentru a discuta, pana in momentul in care va veti simti iarasi confortabil unul in prezenta celuilalt. Incercati sa nu aduceti in discutie cele intamplate. Daca decideti sa vorbiti despre asta, lasati resentimentele la o parte.

Stabileste niste limite

Este normal ca, odata ce ai fost ranit, sa iti iei niste masuri de precautie pentru a preveni astfel de situatii. In functie de fiecare persoana, in momentul in care te decizi sa ierti si sa uiti, exprima-ti si asteptarile tale.

De exemplu, daca stii ca ai in fata ta o persoana care si-a facut un obicei din a minti lumea din jur, atunci ar fi bine sa te tii la adapost. Fie racesti relatiile, fie acorzi o alta sansa, dar, in cazul acesta, vei fi mai atent, pentru ca increderea nu se castiga imediat. Orice decizie vei lua, tine minte ca, daca ierti pe cineva, asta nu inseamna ca vei suporta in continuare acelasi gen de probleme.

Daca ai nevoie, cere ajutor

Cateodata simti pur si simplu ca lucrurile iti scapa de sub control. Daca ai trecut printr-o intamplare care te-a traumatizat , nu ezita sa ceri sfatul familiei, al prietenilor sau al unui specialist. Aceste persoane te pot ajuta in confruntarea situatiei, oferindu-ti sprijin si un sfat obiectiv.

Tine minte!

Intelege ca tu detii controlul asupra emotiilor tale. Poti alege sa continui sa fii furios, nervos, suparat, melancolic, la fel cum tu singur poti decide daca vrei sau este momentul sa ierti.

Inceteaza sa te gandesti la cat ai suferit. Detaseaza-te de situatie si analizeaza cat mai obiectiv situatia.

Nu negocia conditiile in urma carora vei ierta persoana respectiva. Iertarea trebuie sa fie neconditionata. Asta inseamna ca este necesar sa-i intelegi pe ceilalti asa cum sunt si sa decizi in ce relatii vrei sa te afli cu acestia.

Nu mai barfi despre persoana care te-a dezamagit.

Nu te mai gandi tot timpul la ceea ce a fost. Lasa resentimentele deoparte. Daca iti vin in minte lucruri din trecut, atunci impune-ti sa te gandesti imediat la altceva.

Tine minte ca iertarea este un intreg proces care presupune intelegerea situatiei, a sentimentelor tale si ale celuilalt si multa rabdare. Nu astepta ca toate resentimentele si disconfortul creat sa treaca peste noapte.

Nu iti folosi mania, furia, pentru a te razbuna. Incearca mai bine sa ierti.

Iarta pe cineva pentru ca tu simti nevoia si nu pentru ca astepti o schimbare. Este normal sa ceri ca data viitoare sa nu mai treci printr-o astfel de situatie, dar asta nu inseamna ca iertarea ta este trebuie sa fie conditionata de schimbarile celuilalt.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Sfatul expertului