Dezvoltare personala

#inteligenta multipla #inteligenta #inteligenta emotionala

Inteligenta emotionala, elementul lipsa al testelor de IQ

In timp ce testele clasice de IQ masoara doar capacitatile de rezolvare a problemelor logice sau matematice sau cunostintele generale, inteligenta emotionala este mult mai greu de masurat. Afla in ce consta si cum poti folosi inteligenta emotionala.

Coeficientul de inteligenta IQ poate fi masurat cu usurinta de teste standard si este considerat important in timpul scolii si al vietii profesionale. Cum ramane insa cu restul inteligentei umane, cea emotionala (EQ)?

Studiile recente arata ca inteligenta emotionala ar putea fi mai importanta la locul de munca decat abilitatile cognitive si expertiza tehnica la un loc.

Conceptul stiintific de inteligenta emotionala reuneste trasaturile organizate anterior in categoria personalitate, dar si capacitatile de comunicare.

"Inteligenta emotionala se refera la capacitatea de recunoastere a sentimentelor proprii si ale celor din jur, de automotivare si de manageriere a sentimentelor atat intern, cat si in relatiile cu alti oameni", a explicat Daniel Goleman in cartea lui "Working with Emotional Intelligence" (1999).

Alti cercetatori considera inteligenta emotionala drept un factor indispensabil in viata personala si profesionala.

"Incepand cu modele biologice cercetate, stim ca inteligenta emotionala detine cheia cresterii coerentei interioare si a echilibrului unei persoane. Nu mai exista indoieli asupra faptului ca starile noastre emotionale ne afecteaza creierul si abilitatea acestuia de a procesa informatia”, a declarat Bruce Cryer, autor al volumului "From Chaos to Coherence: Advancing Emotional and Organizational Intelligence Through Inner Quality Management" (1998).

Inteligenta emotionala determina potentialul fiecaruia de a practica abilitati care sunt bazate pe cele cinci elemente (sau competente): constiinta de sine, motivare, autoreglare, empatie si adaptabilitatea la relatii.

Chiar daca unii oameni se nasc mai inzestrati ca altii cu privire la inteligenta emotionala, abilitatile ce tin de acest tip de inteligenta pot fi dezvoltate si rafinate.

 

Inteligenta emotionala si stresul

 

O abilitate fundamentala dezvoltata pe baza inteligentei emotionale este managementul stresului.

Atunci cand nivelul de stres este ridicat, gandirea rationala ce duce la luarea deciziilor corecte este afectata in mod semnificativ. Stresul afecteaza si capacitatea de evaluare a unei situatii sau chiar de a-i asculta pe cei din jur.

Abilitatea de a reusi sa te calmezi rapid atunci cand te simti coplesit de situatie este una dintre cele mai importante abilitati ce tin de inteligenta emotionala. Managementul stresului te poate ajuta sa ramai echilibrat si concentrat, indiferent de situatie.

Pentru a lupta cu stresul cu ajutorul inteligentei emotionale, trebuie sa urmezi trei pasi simpli.

 

1  Identifica momentele stresante

 

Cei care muncesc zilnic in conditii de stres, pot uita in cele din urma cum te simti cand esti calm si relaxat. Identifica momentele in care simti stresul pentru a-l putea combate cu succes.

 

2  Identifica raspunsul tau la stres

 

Oamenii reactioneaza diferit la stres. Pentru a putea lupta impotriva lui folosind inteligenta emotionala, trebuie sa stabilesti exact care este reactia ta.

Devii agitat si nervos? Iti pierzi interesul si devii deprimat? Esti coplesit de anxietate?


3  Gaseste solutia pentru tine

 

Cea mai rapida cale de a reduce stresul tine de stimularea simturilor: vedere, auz, miros, gust si atingere.

Daca vrei sa gasesti cea mai buna solutie pentru managementul stresului folosind inteligenta emotionala, alege o senzatie senzoriala asociata unor momente fericite din viata si foloseste aceiasi stimuli pentru a te linisti. Pozele cu animale dragalase functioneaza pentru unii oameni, in timp ce altii se pot elibera de stres mergand la pas cateva minute.

Gaseste solutia potrivita pentru tine si aplica informatiile despre inteligenta emotionala pentru a-ti imbunatati atat viata personala cat si pe cea profesionala.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Top

Sfatul expertului