Dezvoltare personala

#cariera #femei de cariera #femeia lider

Femeia lider: Cum sa ai o cariera de succes

Schimbarea mentalitatilor a dus la o scadere semnificativa a diferentelor de sanse dintre femei si barbati, insa femeile nu se bucura inca de drepturi egale, nici la promovare nici la salariu. Afla care sunt secretele unei femei lider, care reuseste in cariera in ciuda tuturor obstacolelor.

Femeia lider este cea care reuseste sa obtina succes in domeniul profesional ales si sa ii conduca pe altii fara sa renunte la valorile proprii, adoptand in cariera stilul managerial masculin, agresiv si dominant.
 

Obstacole si inechitate


In Europa, in consiliile de administratie ale companiilor listate la bursa, doar 3% sunt femei si sub 5% dintre cei care detin functia de CEO nu sunt barbati.

Romania sta totusi mai bine ca media europeana pentru numarul de femei ce conduc companii mari , cu un procent de 11%.

Diferentele salariale dintre femeile si barbatii care ocupa acelasi post nu sunt, din pacate, un mit. Romania se afla printre tarile cu cele mai mari decalaje la nivel salarial in cazul functiilor de management si middle-management.

Femeile sunt platite la noi cu pana la 30% mai putin fata de barbatii ce ocupa functii similare, fata de o diferenta de doar 17%, conform mediei europene, din datele Eurostat.
 

Cum reusesc femeile sa ajunga in varf


In general, femeile cu succes in cariera au de infruntat mult mai multe obstacole ca barbatii, datorita standardelor duble. Un barbat care munceste 16 ore pe zi, fara timp pentru viata personala, este "ambitios" si "motivat", in timp ce pentru multi o femeie care face acelasi lucru este considerata "obsedata" sau "frigida".

Unele femei reusesc sa obtina o cariera de succes adoptand strategiile masculine, transformandu-se intr-un "animal de prada" pentru a supravietui cerintelor si competitiei. Cele care obtin insa succesul cu adevarat si devin lideri sunt cele care nu renunta la valorile proprii, de incluziune si motivare pozitiva.

Chiar daca mediul poate fi uneori ostil pentru femeile care aleg cariera inaintea familiei, tocmai atuurile lor feminine le ajuta sa obtina succesul.
 

Atuurile manageriale feminine


Un studiu realizat timp de un de zile de Caliper, o firma de consultanta din New Jersey (SUA), dovedeste ca femeile sunt, in mod nativ, manageri mai buni decat barbatii.

Rezultatele studiului s-au concretizat in patru concluzii despre calitatile de lider ale femeilor. In primul rand, cercetatorii au constatat ca femeile lider sunt mai convingatoare decat barbatii din aceleasi functii.

Atunci cand au de-a face cu respingerea, femeile se adapteaza si muncesc mai mult pentru a demonstra de ce sunt cu adevarat capabile.

Femeia lider are un stil de conducere concentrat pe rezolvarea problemelor in care intreaga echipa este inclusa si valorificata.

Ultima concluzie a studiului este ca femeia lider este mai predispusa la incalcarea regulilor si asumarea unor riscuri, calitate pretuita foarte mult in managementul modern.

Odata cu deprecierea stilului de conducere masculin, puternic dominant, femeile au o sansa de a-si impune calitatile de lider, aceleasi pe care le-au folosit timp de mii de ani pentru a pastra integritatea familiei si pentru a face schimbari in bine in comunitate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Sfatul expertului