Se pare ca mersul dezvaluie multe despre personalitatea fiecaruia dintre noi fara sa ne dam seama. Un studiu recent coreleaza ritm mai rapid de mers cu niveluri mai ridicate de extroversiune, constiinciozitate si deschidere si cu un nivel mai scazut de comportament nevrotic.

O echipa formata din cercetatori francezi si americani a vrut sa stabileasca felul in care personalitatea ne afecteaza mersul pe masura ce imbatranim. Dupa cum arata datele studiului, viteza de mers este un indicator al sanatatii la varsta adulta. Un ritm mai lent este legat de sanatatea mentala si fizica mai scazuta, cu o cognitie deficitara si cu un risc mai mare de deces. Oamenii de stiinta spun, de asemenea, ca nevrotismul crescut si nivelurile mai scazute de extroversiune, de deschidere sunt asociate cu declinul fizic si mental.

Pentru a vedea daca exista o conexiune, au comparat viteza de mers si caracteristicile adultilor de varsta mijlocie si ale celor mai in varsta. Pentru stabilirea personalitatii, fiecare participant la studiu a fost evaluat cu privire la cele 5 trasaturi de personalitate (Big Five) - extroversie, constiinciozitate, deschidere spre experienta, agreabilitate si nevrotism. Viteza de mers pe jos de la care s-a pornit a fost ritmul obisnuit.

Cercetatorii au descoperit ca personalitatea afecteaza viteza de mers pe jos. Rezultatele studiului sugereaza faptul ca persoanele care au inregistrat un nivel ridicat de extroversie, de constiinciozitate si de deschidere si un nivel scazut de nevrotism au mers mai repede in tinerete, dar au incetinit putin ritmul pe masura ce au imbatranit. Agreabilitatea nu parea sa aiba nicio influenta.

Persoanele extrovertite au mers, in medie, cu 0,06 metri pe secunda mai repede decat cele introvertite. Cercetatorii subliniaza faptul ca persoanele mai extrovertite sunt mai active din punct de vedere fizic si, prin urmare, sunt mai putin susceptibile de a se imbolnavi fizic si psihic.
  •   2017-10-03
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Gabriela Ples

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Sfatul expertului

Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala: Comunicarea asertiva si rolul ei in mentinerea relatiilor

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut: Ce sa faci ca sa scapi de anxietate?

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii