Dezvoltare personala

#egalitate de gen #feminista #discriminare #feminism

Discriminare? 7 semne ca femeile nu sunt egale cu barbatii

Dintotdeauna a existat un dezechilibru intre femei si barbati pe care feministele au incercat din rasputeri sa il corecteze. Se pare ca nu au reusit in totalitate, intrucat si in ziua de astazi se pare ca barbatii sunt in anumite situatii avantajati in comparatie cu doamnele.

Barbatii au salarii mai mari

Un motiv pentru diferenta de remunerare dintre femei si barbati poate fi faptul ca femeile nu prea indraznesc sa ceara mai multi bani. Potrivit unui studiu realizat la Harvard, doar 7% dintre femei au incercat sa-si negocieze salariul atunci cand s-au angajat la un nou loc de munca. Multe femei sunt convinse ca li se va oferi ceea ce merita, iar daca se vor stradui, atunci seful lor le va observa munca si le vor recompensa cu o marire de salariu. In schimb, barbatii sunt cei care isi cer direct dreptul.

Femeile sunt mai rar promovate

Parcursul profesional al unei femei difera in cele mai multe situatii de cel al barbatilor. Iar una dintre principalele diferente sta in promovare. Chiar daca reprezentantii ambelor sexe depun in egala masura eforturi pentru a fi promovati, femeile au cu 15% mai putine sanse sa obtina o pozitie superioara, arata un studiu recent realizat de LeanIn & Mckinsey & Co. De regula, femeile nu vor candida pentru promovare daca nu simt ca indeplinesc 100% cerintele, in timp ce barbatii vor aplica chiar daca nu se califica decat partial.

Doar 19% dintre directorii executivi sunt femei

Diferenta de gen in conducere creste in functie de pozitiile ocupate, potrivit studiului LeanIn. Daca in pozitiile inferioare dintr-o firma 54% sunt barbati, iar 46% sunt femei, la nivelul managementului, 63% sunt barbati, iar 37% sunt femei. Pozitia de vicepresedinte este ocupata in 71% din cazuri de barbati si in 29% de femei. In conducerea executiva, diferenta devine si mai vizibila, cu peste 80% dintre directorii executivi barbati.

Femeile fac mai multa treaba in casa

Femeile de toate varstele tind sa faca mai multe treburi casnice decat partenerii lor, petrecand mai mult de 50% din timp cu munca neremunerata, indiferent de cate ore lucreaza sau de cat de multi bani castiga la locul de munca, se arata intr-un studiu publicat de Sex Roles. O alta cercetare realizata in Marea Britanie a aratat ca petrec cu 60% mai mult timp pentru a gati, a face curatenie si a-si ingrijiri copiii decat partenerii lor. Este insa si o dovada a faptului ca, spre deosebire de barbati, femeile pot indeplini mai multe sarcini odata si sunt mult mai atente la ce se intampla in jurul lor.

Femeile prezinta risc mai mare de atac de cord

Bolile de inima au devenit principala cauza a deceselor la nivel mondial. Si chiar daca atat femeile, cat si barbatii sufera in numar aproximativ egal de atacuri de cord, femeile sunt mai rar diagnosticate la timp, ceea ce inseamna ca nici nu vor primi tratament, deci au sanse mai mari sa moara in urma unui atac de cord, sustin cercetatorii de la Harvard, citati de Reader’s Digest.

Unul dintre motive ar putea fi si acela ca simptomele atacului de cord arata diferit la femei fata de barbati, astfel ca atat pacientele, cat si medicii ar putea sa nu ia in calcul un astfel de eveniment, confundand simptomele cu ale altor afectiuni.

Femeile au mai multe sanse sa traiasca in saracie

Saracia este infricosatoare, indiferent de sex, dar datele recente arata ca femeile sunt expuse unui risc mult mai mare. Ratele de saracie pentru barbati si femei sunt aceleasi pe parcursul copilariei, dar cresc pentru femei intre 20 si 40 de ani si din nou la batranete, potrivit Center for American Progress. Saracia ridica si ratele de depresie si de sinucidere in randul femeilor, comparativ cu barbatii.

Hartuirea sexuala si abuzul sunt mai mari in randul femeilor

Si barbatii pot fi victime ale violului si hartuirii sexuale, dar statisticile arata ca majoritatea victimelor infractiunilor sexuale sunt femei. Acestea sunt mai susceptibile de a fi hartuite la locul de munca, abuzate de partener si de a fi traficate pentru sex, potrivit Rape, Abuse & Incest National Network.

Foto: chicksandmortar.com.au

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii