Dezvoltare personala

#invidie #familie #relatii #dezvoltare personala #psihologie #psihic #femeie #prieten #prietena #frumusete #bogatie

Cum sa-ti tii in frau invidiile

Poti fi invidios pe actuala prietena a fostului tau iubit ca arata mai bine decat tine, pe colegul tau de serviciu ca a ocupat un post mai bun decat al tau, pe cunostiinta ta din generala  ca si-a gasit fericirea si tu nu sau poate chiar pe Monica Columbeanu ca este mai bogata decat tine.

La un moment dat in viata toti trecem prin acest episod. Sa fii invidios pe cineva este un sentiment pe care il nutrim cu totii, de multe ori inconstient. Astfel ca, atunci cand cineva iti mai spune ca nu a purtat niciodata pica nimanui gandeste-te ca ar putea fi doar iprocit. Ca o avem, ne-am lamurit cu totii. Cum sa o tinem insa in frau si sa nu o lasam sa ne dea viata peste cap, aici am putea avea probleme.

Eu de exemplu, cand eram mai tanara si implicit mai necoapta in gandire si idei, eram  invidioasa peste masura pe faptul ca prietena mea de-o viata arata mai bine decat mine. Fie ca era vorba de par, mult mai des decat al meu, de dimensiunile corpului mult mai mici decat ale mele sau pur si simplu de felul ei de a fi, mult mai volubil si mai placut de ceilalti, motive gaseam pentru a ma incarca cu energii negative.

Sa nu crezi ca acest gand era eliberator sau educativ in vreun fel. Nici pomeneala. Nu ma motiva si nici nu ma stimula intelectual sa doresc mai mult de la mine, cum de altfel multi ma indemnau, ci doar ma frustra.

In timp, incepusem sa-mi pierd respectul de sine, ma consideram total inutila si fara scop si asta doar pentru ca nu reuseam sa-mi faca pacataosul ala de par sa straluceasca mai mult decat al prietenei mele sau nu reuseam sa dau jos cele cateva kilograme in plus, ca sa ajung la dimensiunile ei.

Niciodata in acele momente nu m-am gandit ca si eu sunt unica in felul meu, ca am calitati pe care ea nu le avea, insusiri care ma faceau pe mine mai speciala.  De altfel, atunci cand mi se facea un compliment,  daca nu se ridica la nivelul asteptarilor mele de a fi si a gandi  ca ea, nici nu-l bagam in seama. Nu conta.

Unde am ajuns cu aceste invidii? La stricarea unei frumoase prietenii cladite in timp. Prezenta ei ajunsese pur si simplu sa ma imbolnaveasca de nervi ca atare ca a trebuit sa ii pun punct.

Anii au trecut si la un moment dat ne-am intalnit intamplator pe strada.  Intre timp ma vindecasem. Si vazand-o dupa atata timp, realizam ca nu mai reprezenta sursa idolatrizarii mele obsesive. In toata aceasta perioada in care nu ne vazusem, invatasem sa ma apreciez mai mult pe mine si sa ma iubesc pentru ceea ce sunt.

 Am mers la o cafea impreuna si am sporovait ore intregi. Cu cat timpul trecea, prietena mea mi se prezenta acum intr-o noua lumina, mai calda si mai placuta mie. Incetase sa-mi mai urateasca sufletul cum o facea deunazi. Acum doar mi-l cosmetiza aromonios. Era un soi de make-up artist al unei invidii ce trebuia sa se redefineasca.  Anii au trecut si in continuare suntem cele mai bune prietene.

Ce am vrut sa transmit prin aceasta scurta povestioara? Ca atunci cand te macina invidia nu trebuie sa fii rusinata de ceea ce simti, ci doar sa incerci sa nu te lasi acaparata de aceasta stare. Retine ca firea omului este duala si nu exista doar bine sau doar rau. Cu totii putem fii generosi, altruisti dar si rautaciosi, meschini sau ipocriti. Invidia va exista intotdeauna in sufletul tau, n-are sens sa o negi. Mai degraba gaseste-i o odaie primitoare in eu-l tau interior si da-i de lucru tot timpul ca sa nu se mai plictiseasca cum a facut a mea.

Cand te mai deranjeaza vecina, ca are o masina mai smechera decat a ta, aminteste-ti de pantofii aceia superbi pe care ti-ai luat cu o saptamana in urma din mall. Canalizeaza-ti toata energia asupra lor  si ai sa vezi cum iti recapeti buna dispozitie.

Iar daca esti invidioasa pe prietena ta cea mai buna ca si-a gasit alesul inimii si tu nu, aminteste-ti de un lucru: fiecare dintre noi avem drumul nostru in viata si soarta pe care sa ne-o traim. Daca te duci sa-i dai in cap ei ca e prea fericita nu-ti va pica tie din cer alesul inimii in secunda doi.  Ca atare, nu faci decat sa consumi energie si timp inutil. Mai bine, in tot acest timp, investeste intr-o sedinta la salonul de infrumusetare. O schimbare de look te binedispune oricand si iti reda increderea in tine.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Femeia in rol principal

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare