Dezvoltare personala

#vointa #ispita #tentatie

Cum sa-ti intaresti vointa

Vointa nu este un bun in cantitati limitate, chiar daca uneori pare asa. In lupta cu tentatia, poti invinge daca folosesti instrumentele necesare. Afla cum sa-ti intaresti vointa cu cateva trucuri simple.

Fie ca ti-ai propus sa te renunti la un viciu sau sa iti transformi stilul de viata intr-unul mai sanatos, vointa este elementul cheie pentru a depasi tentatiile si pentru a-ti atinge cu succes scopul.

Pentru a reusi cu adevarat sa invingi ispita, trebuie sa fii pregatit pentru eventualele obstacole si sa abordezi problema cu un tonus pozitiv. Afla care sunt cele mai folositoare trucuri pentru a-ti intari vointa.

 

Glumeste pe seama problemei

 

Umorul este o arma puternica ce te poate ajuta in lupta cu slabiciunea ta. Daca poti sa glumesti pe seama problemelor care iti pun vointa la incercare, te vei relaxa si vei putea lupta mai bine cu ele.

Atunci cand razi, obiceiul prost, dependenta sau obsesia ta, isi pierde din putere. Pentru cele mai bune rezultate, vorbeste cu cineva care a trecut prin aceeasi problema si glumiti impreuna.

De exemplu, daca abuzul de alcool este problema care iti incearca vointa, poti detensiona situatia glumind "Daca ma lasi sa beau in seara asta unde crezi ca ajuns sa dorm? Pe o banca in parc sau intr-o statie de autobuz?".

 

Imagineaza-ti ce se va intampla daca cedezi

 

In momentul tentatiei, fie ca e vorba de mancare grasa, de tigari sau de alte vicii, suntem tentati sa ignoram consecintele actiunilor noastre, concentrandu-ne doar pe satisfatia imediata.

Daca iti imaginezi ce bine te vei simti dupa satisfacerea nevoii pe care incerci sa o invinge, imagineaza-ti si sentimentul de vinovatie si starea proasta pe care o vei avea mai tarziu sau a doua zi.

Gandeste-te ce se va intampla daca cedezi si nu te lasa pacalit de anticiparea placerii temporare.

 

Fii responsabil

 

Daca ai probleme in a te responsabiliza, cea mai usoara modalitate care te va ajuta sa devii responsabil este chiar ajutorul celor din jur.

Roaga un prieten sau o ruda sa te ajute in momentele dificile si sa-ti aduca aminte mereu de consecintele actiunilor tale.

Reprosurile din partea unei persoane cu autoritate in viata ta te pot ajuta sa te responsabilizezi chiar tu.

 

Anticipeaza momentele de slabiciune

 

Atunci cand renunti la un obicei prost, alte activitati iti pot aduce aminte cu usurinta de momentele placute le-ai trait dar vrei sa le eviti acum. Identifica si anticipeaza momentele in care vointa iti este slabita si elimina orice tentatie din timp.

Alcoolul este cea mai sigura cale de a-ti slabi vointa. Daca incerci sa slabesti sau sa renunti la un alt obicei prost, evita bauturile alcoolice o vreme, deoarece, chiar de la prima bere te vei gandi "Si ce daca incalc putin programul acum? Ce se poate intampla?".

In cazul persoanelor predispuse la anxietate, trebuie evitate bauturile energizante , dar si sucurile care contin cofeina. Acestea stimuleaza puternic sistemul nervos central si iti pot crea o stare de excitatie in care esti convins ca doar satisfacerea nevoii impotriva careia lupti te poate face sa te simti mai bine.

 

Motiveaza-te cu fiecare victorie

 

Sarbatoreste fiecare ocazie memorabila in care ti-ai invins viciul sau slabiciunea: o saptamana, o luna, un an.

Tipareste-te cate o diploma aniversara si uita-te la ea de fiecare data cand simti ca esti gata sa cedezi tentatiei. Fiecare victorie te poate ajuta sa te pregatesti pentru urmatoarea.

Succesul te motiveaza sa perseverezi, iar optimismul poate fi un factor important pentru vointa ta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: A sti sa fii cu tine insuti

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare