Dezvoltare personala

#viata sociala #relatii #socializare

Cum sa-ti imbunatatesti viata sociala

Ai trecut printr-o perioada dificila, ai suferit o despartire dureroasa sau ai depasit un mare impas in cariera? Acum, ca apele s-au mai calmat si ai si tu mai mult timp pentru tine, observi cu stupoare ca din femeia sociabila, plina de viata si incojurata de foarte multi prieteni care ai fost odata, te-ai transformat intr-o persoana nchisa in sine si fara o viata sociala .

Nu este cazul sa disperi insa, orice problema care apare poate fi remediata si solutia pe care ti-o propunem noi nu presupune cine stie ce planuri laborioase de recastigare a prietenilor si nici demararea unei vanatori prin pub-uri/cafenele/cluburi in cautarea de cunostiinte noi. Nu, este vorba doar de cateva tehnici de socializare care te vor ajuta pe tine sa-ti imbunatesti viata sociala usor si fara stres.  Ce trebuie sa faci?

 

Alatura-te „turmei” digitale

 

Multi dintre noi sunt facebook-addicted si ideea de a ramane o zi fara net echivaleaza cu o stare anxioasa traita de naufragiatul plonjat pe o insula pustie si strain de tehnicile de supravietuire. Este de inteles insa, era tehnologiei si a informatiei online a progresat atat de mult si a devenit atat de ademenitoare in timp incat cu greu ii mai tine piept.

Sunt unii insa care reusesc sa-i tina piept. Suspiciosi din fire, acestia refuza sa aiba vreo legatura cu vreo retea de socializiare online, fie ea prezentata sub forma de facebook, twitter, hi5 sau messenger, considerand ca nu este firesc sa-ti traiesti viata intr-un online care anihileaza interactiunile live dintre oameni.

Insa nu ar trebui sa fie si cazul tau, mai ales daca te gandesti ca Facebook-ul, din contra, iti poate salva viata sociala. Pana la urma,  comunici insant, legi noi prietenii, mai vezi ce fac amicii tai din copilarie etc, ce poate fi rau in treaba asta? Bineninteles ca nu trebuie sa creezi o obsesie din aceste activitati online si nici sa nu mai iesi din casa cu prietenii decat daca ti se da un invite pe Facebook, insa din cand in cand, mai ales cand esti ocupata pana peste cap cu task-urile la munca, o scurta verificare in campul tau online de cunostiinte va fi ca o gura de aer proaspat pentru viata ta sociala.

 

N-ai chef de distractie, fabricati-o

 

Pentru a te distra, trebuie sa fii tu distractiva. Insa, stim cu toti ca sunt momente in viata cand, chiar si batuta nu ai chef de nimic, mai ales de socializare. Dar n-ai auzit de termenul „hai sa ma prefac”? Binenteles ca in multe alte contexte, acest termen ar avea conotatii negative, deloc benefice pentru viata ta sociala, dar in cazul de fata, in care incerci sa-ti imbunatatesti viata sociala nu poate avea decat avantaje.

Cercetatorii au descoperit ca daca incerci sa zambesti atunci cand esti deprimata , transmiti creierului informatii pozitive care il vor ajuta pe acesta sa inlature karmele negative si ajungi chiar sa te bine-dispui, uitand de depresii. Ca atare, zambeste atunci cand starea ta psihica n-o cere.

De exemplu,  daca te afli la o reuniune de liceu si tu nu te simti in cel mai realizat moment al tau, mai ales acum cand viata ta sociala este putin avariata si bagata sub observatie, inchide ochii cateva secunde si gandeste-te la pantofii draguti pe care ti-ai propusi sa-i iei maine din Mall sau la complimentul facut de colegul tau de munca de care te-ai  indragostit. Vezi cum se contureaza un zambet pe chipul tau? Mai mult ca sigur ca da. Bun, acum ca te-ai binedispus infrunta multimea de fosti colegi realizati si nu uita ca viata fiecaruia are urcusuri dar si coborasuri si ei nu sunt cu nimic mai presus decat tine.

 

Recomanda-te

 

Se intampla  ca atunci cand esti invitata la o petrecere si  nu cunosti pe nimeni sa te apuce un atac brusc de timiditate . Nu te speria insa, este un lucru firesc pe care il experimentam cu totii.  Ceea ce trebuie sa intelegi tu in schimb este ca nu trebuie sa te lasi coplesita de aceasta stare. Ca atare, pune-ti in cap ca vei avea parte de cea mai tare distractie din viata ta si chiar asa se va intampla. Autosugestia face minuni de obicei. Pregateste-te pentru orice situatie amintindu-ti ca un lucru nou poate atrage dupa sine foarte multe experiente placute, cunostiinte noi etc.

Astfel, paseste in camera in care se tine petrecerea respectiva, alege din priviri o persoana si du-te direct la ea. Intinde-i mana si spune-i: „Buna, ma numesc [numele tau].Ce mai faci?”  Eticheta n-a fost inventata pentru a te tortura pe tine ci pentru a te ajuta sa supravietuiesti acestor momente penibile si terifiante din sfera socializarilor.

Si mai tine minte un lucru: nu esti singura picata din copac la o petrecere. Cu siguranta mai sunt si alti oameni timizi invitati la petrecere prin prietenul prietenului fostului prieten al gazdei. 

 

Invata sa te joci

 

Parintii isi tin copiii ocupati cu activitati precum cursuri de pictat, dansat, inotat etc pentru a le dezvolta acestora abilitatile artistice. Insa, nu doar atat. Scopul acestor jocuri este si sa-i determine pe cei mici sa interactioneze cu ceilalti copii, sa comunice si sa socializeze pentru a crea prietenii. Pe atunci nu se punea problema de cine castiga si cine pierde ci doar distractia jocului.

Acelasi lucru ar trebui sa fie valabil si acum, la maturitate. Un joculet de societate, fie el poker, scrabble , rentz sau golf face minuni in interactiunea cu ceilalti.

Ca atare stabileste un program fix o data pe saptamana in care sa-ti chemi prietenii la o seara de carti, poker sau alt joc interactiv. Pentru a condimenta putin lucrurile poti alege Twister-ul. Este amuzant si plin de...c ontact fizic. Regulile le stabilesti tu, le poti face distractive sau incitante, tu decizi.

 

Cateodata fii urechea si nu gura

 

Stiu,  cu totii iubim sa ne auzim vocile, sa fim ascultati si admirati pentru ceea ce spunem. Dar se intampla cateodata ca si prietenii nostri sa simta nevoia de a fi ascultati si atat. De multe ori comunicarea presupune foarte mult „da si primeste”, sfaturi si speculatii, investigatii ale sufletului, rezolvarea de puzzle-uri etc.  Dar sunt si momente cand pentru o ora nu trebuie sa fii decat o mare

 

Foto: www.medicaltourukraine.wordpress.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Femeia in rol principal

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare