Dezvoltare personala

#dezvoltare #minte #creier #concentrare #idee

Cum sa-ti ajuti creierul sa functioneze mai bine

Ti s-a intamplat vreodata sa ai un moment in care orice ai face si oricat ti-ai stoarce creierasul sa nu reusesti sub nicio forma sa scoti vreo idee?  Mai mult ca sigur ca da. Nu de alta dar tuturor ni se intampla din cauza oboselii sau a stresului de peste zi sa ramanem in pana de idei. Nu este cazul sa intri in panica si nici sa te desconsideri.

Cauta mai degraba solutiile care sa te ajute sa te concentrezi mai bine pentru a-ti putea finaliza task-urile la serviciu sau pentru a-i da de cap acelei probleme a sufletului care nu-ti da pace de ceva vreme incoace. Respira adanc, relaxeaza-te si citeste in cele ce urmeaza modalitati menite sa te ajute sa gandesti mai bine si mai constructiv.

Dimineata, dupa-amiaza sau seara?

Fiecare dintre noi are perioada lui din zi in care gandeste cel mai bine. Tinerii de exemplu au o capacitate de receptare a informatiei mult mai performanta dupa-amiaza, in timp ce oamenii mai in varsta gandesc mai clar dimineata. Gaseste cel mai productiv punct din zi pentru tine si exploateaza-l.

Fa-ti un blog

Fa-ti o pagina de web si noteaza-ti acolo gandurile si trairile. Ajuti astfel memoria sa fie mereu activa si obligi creierul sa fie in functiune tot timpul, ceea ce este foarte bine. Daca esti mai introvertit si nu doresti sa stie toata lumea ce-ti trece tie prin cap, fa-ti un jurnal intim si lasa blogul deoparte.

Sa fim cultivati...dar cu masura

Sa fii un om informat este o virtute spre care toti tindem. Insa totul trebuie sa fie facut cu cap. Nu-ti incarca creierul cu informatii inutile pe care stii ca nu le vei folosi. Fii selectiv atunci cand te informezi si nu te transforma intr-un soarece de birou. Risti sa-si blochezi creativitatea si sa-ti pierzi imaginatia.

Repetitia, mama invataturii

Exersand si repetand mereu iti organizezi mai bine serterasele creierului tau. De altfel, un studiu a demonstrat ca sesiunile periodice de training ajuta subiectii sa isi mareasca cu pana la 70% performantele in taskurile de memorie si cognitie.

Orice idee este buna

Nu iti pune piedici in gandire. Chiar daca ideea pe care o ai in momentul acesta nu este una dintre cele mai stralucite revelatii de-ale tale, este bine sa lasi imaginatia sa lucreze. Se stie ca fiecare tinde sa fie foarte drastic cu el insusi, dar de multe ori ceea ce i se pare lui ca fiind o idee proasta, in ochii celorlalti adeseori aceeasi sintagma este geniala.

Revigoreaza-ti mintea

Studiile arata ca o zi inceputa cu o cescuta de cafea ajunge sa fie una foarte productiva. Cafeaua te ajuta sa te concentrezi mai bine si sa-ti improspatezi memoria. Daca stii ca sanatatea te impiedica insa sa consumi cofeina, opteaza pentru un ceai fierbinte. Este la fel de bun si are aceleasi atribute necesare pentru creierul tau.

Jocurile logice si integramele

Jocurile logice precum bridge, suduku si integramele te ajuta sa-ti pui mintea la contributie si incetinesc imbatranirea mintii. In plus, acestea sunt foarte distractive, inlatura plictiseala si te relaxeaza.

Atentia la detalii

Sigur ti s-a intamplat sa te reintalnesti cu o persoana si sa nu-ti mai amintesti exact cum o cheama. Mai mult ca sigur, in momentul acela, ti-ai spus ca te lasa memoria. Nu este insa adevarat, nu este o problema de memorie, ci mai degraba de concentrare. Cu cat inaintam in varsta, cu atat trebuie sa fim mai atenti si sa ne improspatam memoria mai des. Cea mai indicata este o recapitulare a informatiilor primite, la un anumit interval de timp.

O minte sanatoasa presupune un corp sanatos

Corpul si mintea trebuie sa fie in simbioza perfecta. Este normal ca atunci cand exista o defectiune la nivel fizic si nivelul psiho -afectiv sa fie afectat. In consecinta, trebuie sa ai grija de corpul tau, sa-l hranesti sanatos si sa-i dai toata vitaminele si mineralele necesare pentru a-i da energie astfel si creierului tau.

Pune pasiune si nu te speria de nou

Studiile au aratat ca oamenii care pun pasiune in ceea ce fac au creierul activ pe o perioada de timp mai indelungata. Astfel, intreprinde totul cu pasiune si placere si nu te speria de schimbari si noi inceputuri atunci cand observi ca rutina isi baga coada in viata ta.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Cele 3 moduri prin care comunicam zi de zi

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare