Dezvoltare personala

#esec #frica #temeri #dezvoltare #psihologie #psihic #echilibru interior #mental #fericire #emotional

Cum sa scapi de frica de esec

Te resemnezi usor, esti retrasa si timida . Ai impresia ca tot ceea ce ti se intampla este un test pe care daca nu-l treci, viata ta va avea de suferit pe de-a intregul. Iti este frica de esec si pentru tine orice actiune intreprinsa trebuie sa fie o reusita, in caz contrar fiind un adevarat capat de tara.

Daca crezi cu tarie ca trebuie sa fii competenta in absolut toate domeniile si in masura sa rezolvi perfect orice ti se cere, inseamna ca ai o problema la capitolul frica de esec.  Cum sa scapi de aceasta temere?

Adeseori, din cauza fricii ca vom esua, preferam sa evitam situatii noi, necunoscute. Insa, fiindu-ne frica de neprevazut si nou nu facem decat sa uitam sa mai traim. Ceea ce nu este deloc bine pentru echilibrul nostru psihic. In timp ajungem la concluzia ca am batut pasul pe loc, ca am pierdut oportunitati care ar fi putut sa ne lanseze spre noi orizonturi. Depresia pune stapanire pe sufletul nostru si zi de zi ne lasam macinati de incertitudini si intrebari precum: „Dar daca nu o sa reusesc?”, „Daca nu merge?” etc.

Ar fi bine sa incetezi sa mai traiesti din regrete si frici si sa nu mai incepi fiecare propozitie cu „trebuie”. De obicei, cand incepem fraza cu un imperativ, ne constrangem.  Dam creierului un task, acela de a duce la bun sfarsit un rezultat, insa fara a tine cont si de trairile adiacente, cele emotionale, factori externi etc.

Incearca sa fii mai ingaduitoare cu tine, nu mai cauta perfectiunea atata timp cat ea nu exista. Fiecare om are puncte tari si puncte slabe. Cel mai important este sa ti le cunosti si sa stii cum sa le manageriezi in asa fel incat sa pastrezi un echilibru interior stabil, fara prea multe fluctuatii.

Ia fiecare sansa care ti se ofera ca pe un drum si incearca sa te axezi nu pe finalul calatoriei ci pe acele lucruri pe care le intalnesti pe „soseaua ta”. Ai grija insa, nu e bine nici sa te pierzi in detalii inutile atunci cand iti propui sa faci ceva. Adica, este bine de exemplu sa vezi copacii si lanurile de porumb de pe drumul tau, insa nu-ti bate capul sa studiezi fiecare frunza in parte pentru ca ai sanse sa uiti de unde ai pornit si ce anume cauti de fapt. Mentine-ti atentia vizuala asupra peisajului pe de-a intregul si bucura-te de frumusetea pe care ti-o daruieste .

De multe ori, perfectionismul atrage dupa sine nefericire. Tocmai de aceea este bine sa-ti pastrezi rationalismul dar si optimismul in acelasi timp. Asuma-ti greselile dar nu le lasa sa te domine. Fii fericita de succesele tale, insa nu te hrani din ele. Un succes cere dupa sine un altul si mai semnificativ si tot asa. Nu lasa vanitatea sa puna stapanire pe tine si sa devii astfel dependent de succese.

Tocmai de aceea, cel mai bine ar fi sa te bucuri de viata si de fiecare clipa traita in parte. Implica-te in activitati noi, cunoaste oameni noi, leaga prietenii si parteneriate care iti pot aduce beneficii. Nu te lasa doborata de esecuri , ci mai degraba incearca sa inveti din ele, sa vezi partea lor buna.

Binenteles ca asta nu inseamna ca trebuie sa fii impulsiva si sa te arunci cu capul inainte de fiecare data cand ai ocazia. Cel mai bine cantareste inainte, analizeaza situatia si vezi care sunt sansele de reusita. Propune-ti o tinta si incearca sa o atingi, dar daca de la bun inceput ai analizat lucrurile si ai ajuns la concluzia ca sansele reusitei nu sunt mari, dar ai vrut totusi sa continui, nu te mai judeca pentru ca n-ai reusit. Pana la urma stiai si tu ca sansele erau unele mici.

Trebuie sa-ti folosesti greselile si erorile pentru a-ti imbunatati incercarile viitoare. Sa-ti depasesti performantele proprii si sa fii bun in domeniile in care stii ca esti bun, nu in acelea care pur si simplu nu sunt facute pentru tine. Ghideaza-te dupa principiul „Cine nu risca nu castiga” nu dupa cel „Ai riscat, ai pierdut”.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Conflictul dintre generatii a devenit… „razboi”

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Sfatul expertului