Dezvoltare personala

#victima #regret #remuscare

Cum sa renunti la regrete

Creierul uman organizeaza foarte bine starile negative, cum sunt regretele si remuscarile. Afla cum sa lupti impotriva acestor sentimente pentru a depasi momentele dificile in viata.

Atunci cand regretele te coplesesc, riscul de a intra intr-o depresie creste semnificativ. Cel mai mare pericol al regretelor este modul in care se extind si preiau controlul mintii tale. O experienta neplacuta te poate face sa privesti totul prin lentila regretului.

Au regretele si remuscarile vreun rost in afara de ajutorul pe care ti-l acorda pentru a nu repeta aceleasi greseli?

Afla care sunt cei cinci pasi care te pot ajuta sa renunti la regrete :

 

1  Scrie-ti sentimentele

 

Daca vrei sa scapi de sentimentele neplacute, asterne-le pe o foaie de hartie.

Mintea umana amplifica uneori regretele si remuscarile. Atunci cand citesti cuvintele scrise, apelezi la o alta parte a creierului tau si vei putea vedea problema dintr-o perspectiva noua, mai putin tragica.

 

2  Identifica rolul pe care l-ai jucat

 

Dupa ce ai scris povestea evenimentelor care iti cauzeaza regretele identifica rolul pe care l-ai jucat tu in desfasurarea acestora.

Evita sa te victimizezi si accepta o parte din responsabilitate atunci cand este cazul. Chiar daca ajungi la concluzia ca ai fost o victima si nu ai putut face nimic pentru a preintampina evenimentele ce iti provoaca acum regrete, identificarea rolului tau te poate ajuta sa depasesti mai repede aceste sentimente.

 

3  Evita generalizarile

 

De multe ori, regretele nu tin punctual de un anumit eveniment nefericit. Acesta poate servi insa drept pretext pentru ca tu sa generalizezi si sa te umpli de nefericire.

"Nu pot sa fac nimic bine" sau "Am intotdeauna ghinion" sunt generalizari care nu te ajuta cu nimic sa inveti din evenimentele care ti-au provocat regretul.

De cele mai multe ori, persoana afectata de regrete nu este cu adevarat prizonierul deciziilor proaste si poate alege sa urmeze o alta cale.

 

4  Apeleaza la sustinerea celor din jur

 

Prietenii si confidentii tai te pot ajuta sa depasesti regretele. Asculta-i cu atentie si accepta puncte de vedere diferite de ale tale cu privire la cauzele ce au dus la intamplarea pe care o regreti.

Pastreaza-i aproape si apeleaza la ei atunci cand un alt eveniment iti provoaca regrete.

 

5  Mentine-te ocupat

 

Daca le faci loc, regretele iti pot umple cu usurinta mintea. Gasesti activitati care sa te solicite cat mai mult astfel incat sa nu mai ai timp sa te cufunzi in regrete.

Chiar daca remuscarile tale sunt consecinta unor greseli ce puteau fi evitate nu le poti lasa sa te domine complet. Adapteaza-te noului mediu si mentine-te ocupat pentru a depasi mai usor momentul.

Nu-ti pierde speranta, indiferent de intensitatea regretelor. Mai tarziu, ai putea descoperi ca greselile tale te-au ajutat sa evoluezi si au avut si un impact pozitiv asupra vietii tale.

 Intalneste cei mai interesanti baieti si cele mai frumoase fete din Romania si din strainatate. Nu ezita sa-ti gasesti si tu fericirea cu ajutorul sistemului de dating online. Creeaza-ti profil pe dating.acasa.ro .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Cele 3 moduri prin care comunicam zi de zi

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare

Sfatul expertului