Dezvoltare personala

#productivitate #procrastinare

Cum sa lupti impotriva procrastinarii

Procrastinarea , amanarea repetata a sarcinilor importante in favoarea lucrurilor marunte, iti poate afecta atat viata personala cat si pe cea profesionala. Afla cum sa lupti impotriva acestui comportament deseori nociv.

Atunci cand este scapata de sub control, procrastinarea, intarita de anxietatea simtita atunci cand incepi sau termini un proiect important, iti poate reduce semnificativ productivitatea.

Stresul si sentimentele de vinovatie provocate de amanarea sarcinilor importante devin, la randul lor, motivul pentru care oamenii devin victimele procrastinarii.

Daca stii deja sa recunosti semnele procrastinarii si sa gasesti motivul acestui comportament, afla cum poti lupta cu eficacitate impotriva acestui obicei cu efecte adesea nocive.

Psihologii deosebesc doua tipuri de oameni afectati de procrastinare, fiecare dintre ele putand folosi tehnicile de lupta impotriva procrastinarii.

 

Tipul relaxat

 

Profilul psiholog al persoanei relaxate afectate de procrastinare ne arata o viziunea negativa asupra responsabilitatilor. Efectul acesteia reiese din abandonarea sarcinilor importante, in favoarea unor activitati mai placute.

Un element important este negarea comportamentului. Astfel, cei afectati nu cauta solutii pentru a rezolva problema. In acest caz, persoanele afectate evita activitatile neplacute , dar nu pot amana activitatile placute pana la terminarea celor obligatorii.

 

Tipul anxios

 

Procrastinarea nu este la fel de placuta pentru cei anxiosi, care se simt coplesiti de presiunea termenlor limita. Chiar daca vor sa-si duca la bun sfarsit proiectele, persoanele afectate de acest tip de procrastinare amana munca neplacuta, sperand ca, relaxandu-se acum, vor incepe mai cu spor "maine".

Planificarea sarcinilor este de obicei nerealista, trasatura intalnita si la perfectionisti, iar timpul pe care il acorda relaxarii este macinat de anxietatea apropierii termenului limita. Programul zilnic devine astfel o lunga lista a amanarilor, iar procrastinarea iti poate afecta puternic viata sociala .

 

Strategii de combatere a procrastinarii

 

Renuntarea la acest tip de comportament nu poate fi brusca, dar, prin perseverenta, procrastinarea poate fi invinsa.

Cel mai important pas este stabilirea unei recompense pentru fiecare sarcina indeplinita la timp. Evita sa folosesti mancarea pe post de recompensa, deoarece poti sa descoperi o crestere brusca in greutate sau sa devii victima bulimiei.

Bucura-te de fiecare termen limita respectat. Atunci cand simti ca nu ai starea necesara sa duci lucrurile pana la capat, roaga un apropiat sa te bata la cap. Presiunea celor din jur functioneaza in cele mai multe cazuri.

Pentru a evita amanarea, identifica consecintele neplacute care te vor afecta daca nu indeplinesti sarcina la timp.

 

Ce sa faci daca esti dezorganizat

 

Scrie o lista clara si noteaza toate prioritatile, astfel incat sa nu te pacalesti singur ca ai uitat de o sarcina sau ca un proiect nu este destul de important pentru a-l incepe acum.

Stabileste-ti un program plin, care sa nu-ti ofere timpul necesar pentru amanari. Concentreaza-te asupra unei singure sarcini si nu incepe mai multe lucruri.

 

Ce sa faci daca te simti coplesit

 

Daca motivul pentru care amani a sarcina este faptul ca te simti coplesit, imparte proiectul in mai multe sarcini mai mici si creeaza-ti un plan de actiune.

Incepe lucrul cu sarcini scurte si usoare, fiecare tel atins te va ajuta sa il "ataci" pe urmatorul.

 

Ce sa faci daca nu iti place sarcina

 

Daca procrastinarea este provocata de obligatia de a face un lucru neplacut, incepe prin a te gandi la toate consecintele neplacute ce vor rezulta din amanarea sau neimplinirea sarcinii.

Multi dintre oamenii care procrastineaza supraevalueaza nivelul de disconfort provocat de activitatea pe care o amana. Incepe cu partile cele mai putin neplacute si pana ajungi la sfarsit ai putea descoperi ca experienta nu a fost nici pe departe atat de neplacuta cum te asteptai.

Ofera-ti o recompensa la finalizarea sarcinii.

 

Foloseste tehnicile de mai sus si persevereaza in lupta impotriva procrastinarii. Cu cat trece mai mult timp in care nu cazi victima acestui comportament, cu atat cresc sansele sa invingi definitiv procrastinarea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Conflictul dintre generatii a devenit… „razboi”

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: A sti sa fii cu tine insuti

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare