Dezvoltare personala

#dependenta calculator #mediu online #internet #dependenta internet

Cum sa invingi dependenta de Internet

"Mult" devine adesea "prea mult", inainte sa-ti dai seama si orice abuz se poate transforma intr-o dependenta. Afla cum sa invingi dependenta de internet.

Chiar daca e mult mai ieftin sa fii dependent de internet decat de jocuri de noroc sau de bauturi alcoolice, aceasta dependenta este la fel de serioasa.

Atunci cand petreci din ce in ce mai mult timp online, viata sociala, dar si starea psihica, iti sunt afectate direct sau indirect.

Dependenta este mai mult decat folosirea internetului in mod regulat, este renuntarea la timpul pe care in mod normal l-ai folosi pentru a manca sau pentru a dormi pentru a continua ore intregi o activitate in care adesea uiti de tine.

Victoria impotriva dependentei de internet este cu atat mai dificila cu cat reteaua a devenit o parte integranta a vietii de zi cu zi in societate. Poti incerca sa lupti cu dependenta in doua moduri: moderatie sau abstinenta.

 

Cum sa invingi dependenta de internet prin moderatie


Pentru a putea manageria dependenta prin moderatie, persoana afectata trebuie sa indeplineasca patru conditii: constientizarea problemei, gasirea cauzei problemei, identificarea stimulilor (de la plictiseala, pana la insistentele prietenilor "Intra putin pe mess/Facebook sa-ti arat ceva!") si crearea unui plan.

In primii ai luptei impotriva dependentei de internet, trebuie sa documentezi bine cat timp petreci pe internet, cum iti afecteaza negativ viata, care este motivul pentru care vrei sa renunti la dependenta si cum planuiesti sa obtii succesul in demersul tau.

Odata ce ai inteles mai bine modul in care functioneaza dependenta de internet, construieste un plan care sa te ajute sa-ti modifici comportamentul.

Stabileste-ti un orar de internet si cere-le apropiatilor sa te sprijine si sa nu te lase sa cazi din nou in capcana internetului. Atunci cand simti nevoia sa intri pe net in afara orarului, distrage-ti atentia cu o alta activitate placuta.

 

Detaliile – cel mai important aspect al planului


Nu te baza pe declaratii de genul "De maine voi sta mai putin pe internet!". Secretul luptei impotriva dependentei este stabilirea unui plan cat mai detaliat cu privire la noua ta atitudine fata de mediul online: moderatie.

Ca in cazul oricarei dependente, prima saptamana va fi cea mai grea, dar abia dupa trei saptamani sau chiar o luna, te vei putea bucura ca ai reusit sa-ti modifici cu adevarat comportamentul si obiceiurile.

In perioadele in care ai foarte mult timp liber pe care nu stii cum sa-l petreci (de sarbatori sau in vacante), poti creste putin consumul de internet, doar daca stabilesti de la inceput cand vei reveni la programul mai strict.

Nu uita ca riscul de cadere in obiceiurile vechi este prezent la orice dependenta. Putini reusesc sa duca la bun sfarsit prima hotarare de tipul "Gata cu...". Secretul este sa nu te lasi descurajat de esecuri si sa continui planul tau.

 

Cum sa invingi dependenta de Internet prin abstinenta


Daca vrei sa renunti la dependenta de internet prin abstinenta, ai la dispozitie doua cai: cea specifica (doar retele de socializare sau doar jocuri online , etc) si cea totala.

Uneori cea totala poate fi folosita pentru o perioada scurta de timp, inaintea revenirii la folosirea internetului cu moderatie.

Indiferent de durata perioadei de abstinenta, cel mai important lucru este umplerea golului lasat de internet cu activitati placute.

Chiar daca este dificil de depasit, dependenta de internet poate fi invinsa cu un plan bun si cu ajutorul si sustinerea celor din jur.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Sfatul expertului