Dezvoltare personala

#motivatie #automotivare #schimbari viata

Cum sa fii motivat zi de zi

Pentru a avea un trai mai bun si pentru a fi mai multumit de viata ta, este extrem de important sa reusesti sa fii motivat zi de zi. De foarte putine ori se va ocupa cineva sa te motiveze. De cele mai multe ori, tu esti cel care trebuie sa gaseasca acele lucruri care sa te motiveze zilnic sa actionezi si sa-ti faci viata mai frumoasa.
 

Tipuri de motivare


Exista doua tipuri mari de motivare intalnite la oameni.

Primul este motivarea extrinseca si caracterizeaza persoanele care pun pe primul plan scopul final. Pentru aceste persoane, drumul sau pasii facuti pentru indeplinirea scopului nu au foarte mare importanta. Ceea ce este cu adevarat important este lucrul obtinut la final. De exemplu, un avocat nepasionat de domeniu, dar care isi practica meseria datorita avantajelor financiare considerabile.

Cel de-al doilea tip este motivarea intrinseca si caracterizeaza persoanele care isi iubesc meseria si care trec cu placere prin toti pasii pana ajung sa-si duca proiectul la bun sfarsit. Un antrenor pasionat de sportul respectiv traieste la maxim si se bucura de fiecare clipa alaturi de echipa lui, nu doar la victorii.
 

Scopul si procesul


Pentru a fi motivat zi de zi, este deosebit de important sa-ti stabilesti un scop precis. Acesta te ajuta sa-ti concentrezi atentia si energia, astfel incat sa actionezi intr-un mod eficient. Asa cum scopul are importanta lui, si procesul prin care ajungi sa-ti indeplinesti scopul conteaza foarte mult.

Cand pui pasiune in ceea ce faci zi de zi devii tot mai performant. Cand doar te incurajezi sa faci ceva ce nu iti place, asteptand ziua rasplatii, exista riscul sa abandonezi pe parcurs. Adesea, nu-ti permiti luxul de a abandona un proces, nici macar atunci cand acesta nu-ti face placere. De aceea, pentru a ramane motivat este bine sa gasesti acele mici lucruri care iti schimba ziua in bine.

Iata cum sa-ti pastrezi motivarea:

1 Schimba ceva din modul in care faci lucrurile. Daca ai multa treaba si ti se pare ca trece ziua si nu ai reusit sa faci nimic altceva in afara de serviciu, vorbeste cu sefii pentru o mica schimbare de program. Scoala-te de dimineata si pleaca mai devreme. Renunta la activitatile care te fac sa pierzi timp.

2 Nu te implica in prea multe proiecte. Un program exagerat de incarcat te face sa te simti groaznic la sfarsitul zilei. Cea mai rea senzatie pe care o ai este cea de golire a marii cu un pahar.

Daca simti ca oricat ai face, tot ai enorm de facut, schimba tactica. Noteaza intr-un carnet toate lucrurile pe care trebuie sa le rezolvi. Ia apoi un calendar si fa-ti o planificare de lunga durata. Ai grija sa lasi timp si pentru relaxare.

3 Ia in consideratie posibilitatea unei schimbari majore in viata ta. Daca iti planifici bine banii, iti poti permite sa schimbi jobul cu o alta activitate care te face cu adevarat fericit. Gandeste-te pe termen lung unde vrei sa ajungi si care sunt nevoile tale prezente si viitoare. In acest fel, iti vei da seama mai bine unde te afli si spre ce te indrepti. Stabileste apoi o strategie prin care sa iesi treptat din situatia actuala si sa-ti deschizi usi in alte parti.

Sursa foto : fitnessfatloss.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Sfatul expertului