Dezvoltare personala

#stres #combaterea stresului #relaxare #organizare #ordine #factori de stres #timp liber #barfa #liniste interioara #dieta

Cum sa combati stresul

"Stresul este o consecinta inevitabila a vietii", afirma Dr. Paul Rosch, profesor si psihiatru la Colegiul de Medicina din New York. "Sunt factori de stres pe care nu ii putem evita, ca, de exemplu, moartea unei persoane dragi, dar si probleme care pot fi prevenite sau influentate. Ideea este sa facem o diferentiere intre cele doua tipuri de factori, pentru a nu fi in permanenta frustrati, si sa ne dedicam timpul lucrurilor care pot fi schimbate."

 

 

"Metoda prin care putem reduce stresul este sa il prevenim. Somnul suficient, o dieta sanatoasa , evitarea exceselor si acordarea unui timp pentru relaxare ar putea ajuta la combaterea stresului", declara Dr. Paul Rosch. Indiferent de metoda adoptata- increderea si vointa sunt ingredientii principali.

1. Afla ce te streseaza

Primul pas pentru combaterea stresului este cunoasterea cauzelor. Acorda-ti 10 minute si fa o lista cu lucrurile care te streseaza in timpul zilei. Poate fi vorba despre anumite activitati, oameni care au asteptari prea mari sau a caror personalitate iti este greu de suportat, intamplari care au un efect negativ asupra ta. Alcatuieste un top al celor mai stresanti factori si gandeste-te care dintre acestia pot fi eliminati. Daca nu este posibil, atunci incearca sa gasesti solutii prin care sa reduci influenta acestora asupra ta.

2. Alcatuieste-ti un plan

"Fa ordine in viata de acasa si in activitatile de la serviciu. Organizarea si rutina nu pot preveni surprizele neplacute, dar iti pot oferi starea necesara cu care sa le faci fata.", spune psihiatrul Peter Panzarino, profesor la Universitatea din California, Los Angeles.

La un moment dat, cu totii suntem dezorganizati, fie ca este vorba si de o banala dezordine la birou. Dar pana si acest lucru afecteaza starea noastra, in momentele in care, de exemplu, nu gasim ceea ce cautam. Organizarea trebuie sa inceapa de la spatiul in care ne petrecem timpul pana la punerea in ordine a ideilor, intalnirilor, prioritatilor.

"Incearca sa anticipezi varietatea de posibilitati, bune sau rele, ce pot deveni realitate. Fa-ti scenarii si afla raspunsurile. Este posibil sa observi ca neasteptatul nu te mai ia prin surprindere. Cu o astfel de pregatire, poti transforma stresul intr-o resursa pozitiva de munca.", declara Peter Panzarino.

Fii punctual. Alergatul catre o sedinta, la un examen, la o intalnire importanta devine un factor important de stres, cu care unii oameni se confrunta aproape zilnic. De ce, in loc sa intarzii, nu ai putea sa ajungi mai devreme? De exemplu, trezeste-te mai devreme dimineata si fa-ti timp sa mananci un mic dejun sanatos si sa te bucuri de o cana de cafea sau ceai. Pleaca spre serviciu mai devreme si scapa, astfel, de alergatul dupa metrou sau de altecatiile cu ceilalti soferi din trafic. Un ritm relaxant iti va oferi o stare de confort si liniste.

Fa-ti mai mult timp liber .Consulta-ti agenda si vezi daca nu poti sa iti faci rost de cateva minute doar pentru tine. Incearca sa iti rezolvi problemele si prin telefon sau e-mail, nu doar prin intalniri. Un program plin cu sedinte, fara pauze intre ele, te poate stresa si vei ajunge, la un moment dat, sa fii epuizat atat psihic, cat si fizic.

3. Ai grija de corpul tau

"Primul pas in combaterea stresului este exercitiul fizic. De obicei, ne ocupam de situatiile stresante stand la birou, la automatul de cafea, sau in spatele volanului. Exercitiile fizice efectuate cu regularitate te ajuta sa opresti producerea hormonilor care genereaza stresul. De asemenea, efortul fizic poate pregati corpul pentru combaterea efectelor negatice asupra sanatatii. De fapt, studiile au aratat ca exercitiile sunt un bun anti-depresiv si un ajutor pentru un somn linistit ", declara Peter Panzarino.

4. Ocupa-te de viata ta interioara

Invata sa te relaxezi. Alcatuieste-ti o rutina prin care sa te ocupi doar de tine. Chiar daca este vorba de o baie fierbinte , un masaj, casete pentru relaxare, meditatie sau yoga, incearca sa le pui in practica atat acasa, cat si la birou. Afla care dintre acestea functioneaza pntru tine si aplica-le atunci cand te afli intr-o situatie stresanta.

Nu mai barfi. Aproape toata lumea a barfit, la un moment dat, cu colegii de serviciu sau in familie. Pe langa faptul ca barfa nu este cea mai reusita forma de conversatie, aceasta ofera o stare negativa, tit poate afecta relatiile cu ceilalti  si integritatea. Incearca sa iti stabilesti o regula prin care nu iti mai dai voie sa barfesti. Este posibil sa te simti mult mai bine.  

Inconjoare-te de oameni care te sustin. Acestia vor avea o influenta pozitiva asupra ta si vor constitui un sprijin atunci cand ai de intampinat o situatie stresanta. Indeparteaza-te de oamenii care te invidiaza sau incearca sa iti faca rau. Stabileste relatii cu persoanele care te ajuta sa te dezvolti spiritual.

Fii recunoscator. Invata sa fii fericit cu ceea ce ai si vei vedea ca recunostinta iti va da un sentiment profund de multumire. Priveste persoanele din viata ta ca pe un dar de care trebuie sa te bucuri, si lasa aceasta formula sa iti fie ghid in viata de zi cu zi. Sunt mari sanse sa te simti eliberat si sa ai mereu zambetul pe buze.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: A sti sa fii cu tine insuti

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului