Dezvoltare personala

#singuratate #dezvoltare personala #psihologie #emotie #stare #ajutor #relatii #comunitate #izolare

Cum sa ajuti pe cineva care sufera de singuratate

Singuratatea este o stare care ar putea sa ne defineasca pe fiecare dintre noi la un moment dat in viata. Cum ne afecteaza aceasta si cum putem ajuta pe cineva care sufera de singuratate sa mearga mai departe, afli in cele ce urmeaza.

Expertii in psihologie Robert Weiss si Daniel Weis au pus la punct un tratat cu privire la acest subiect, facut cunoscut publicului larg de site-ul Oprah.com.

Acestia au incercat sa stabileasca factorii care declanseaza sentimentul de singuratate, efectele pe care ar putea sa le aiba aceasta stare asupra vietii omului precum si modalitatiile prin care am putea sa depasim o situatie de criza.


Singuratate emotionala sau singuratate sociala?


Fiecare in parte isi manifesta solitudinea in mod diferit si tocmai de aceea este aproape imposibil de stablit criterii exacte de diagnosticare. Insa, in urma unor studii efectuate pe un esantion reprezentativ de subiecti s-a ajuns la concluzia ca singuratatea poate fi impartita in doua categorii distincte:

Singuratatea emotionala – cea care este legata de un partener, sot, iubit. Este acea senzatie de gol afectiv pe care nu-l poti umple decat cu iubirea unei persoane.
Singuratatea sociala -  cea care este legata de rude, prieteni, cunostiinte. Este acea senzatie de gol afectiv pe care nu-l poti umple decat cu ajutorul conectarilor sociale, stabilirii relatiilor interpersonale de prietenie, apartenenta la grup etc.
 

15 % din populatia globului sufera de singuratate


Singuratatea nu este o stare de moment, ci o durere emotionala cronica care afecteaza 15 % din populatia globului. Netratata, aceasta suferinta poate duce la depresii , insomnii , cresteri de tensiune si chiar scurtarea vietii.

Aceasta afectiune nu este usor de depistat si asta pentru ca de multe ori cei care sufera de singuratate nu recunosc lucrul acesta. Insa poate fi caracterizata prin momente de izolare, stari de anxietate, introvertism.


Cum poti insa ajuta un om care trece prin aceste stari dezolante?


Cel mai important este sa-l ajuti sa stabiliseasca cauza care a dus la starea respectiva. Care sunt factorii externi care au declansat momentele de panica si izolare.

Daca iti dai seama de unde vin acele sentimente si ce anume le determina – unele pot fi doar plasmuiri ale imaginatiei noasre, asteptari nerealiste sau rezultatele interactiunii noastre cu oamenii – atunci poti face o schimbare.

Expertii sunt de parere ca un prim pas pentru evadarea de singuratate este sa iesi din casa mai des. Lancezeala si delasarea se instaleaza cel mai usor cand esti singur, la tine acasa. O discutie in aer liber, chiar si una banala cu vanzatorul din colt, este benefica pentru a-ti mai dezamorti simturile.

Pe de alta parte, avand in vedere ca cei care sufera de singuratate nu stau prea bine nici la capitolul incredere in sine, o activitate care sa creasca nivelul pe aceasta latura este mai mult decat bine venita. O sedinta de shopping, un hobby, lectii de comunicare, cursuri de auto- motivare sau o actiune caritabila sunt doar cateva dintre activitatile pe care le-ai putea incepe.

Inainte de a reintra in societate, doctorul Russell este de parere ca cei care sufera de singuratate trebuie sa-si stabileasca foarte clar si scopurile pe care le au. Ce anume cauta sa gaseasca? Un prieten, un iubit, o comunitate careia i se poate alatura? Este foarte important sa-ti faci de acasa itinerariul inainte de a porni la drum.

Pentru a umple golurile, cei care se simt singuri trebuie sa cunoasca oameni noi. Insa lucrul acesta trebuie realizat mai bine intai in grupuri organziate. Training-urile si cursurile faciliteaza munca in echipa si de aici comunicarea, atingerea unor interese comune etc. Astfel, acestia nu se vor mai simti constransi sau pusi la zid, ci, din contra, implicati intr-un proiect important si coplesiti de atentie.

Starile de singuratate pot fi tratate de la sine sau pot ajunge la ajutorul unui specialist. Important este sa fii constient atunci cand ai o problema, sa fii deschis spre a primi ajutor, rabdator si plin de vointa. Timpul le vindeca pe toate, se spune, si orice lucru bine facut are nevoie de o atentie speciala, implicare si seriozitate.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Sfatul expertului