Dezvoltare personala

#incredere in sine #frica #incredere #autocunoastere

Cum sa ai mai multa incredere in tine

Increderea in sine nu este, cum cred multi, o abilitate cu care te nasti. Ea poate fi invatata si este si o alegere emotionala pe care o poti face in fiecare zi.

Conditiile in care increderea in sine se poate dezvolta sunt deosebit de importante in copilarie. Chiar daca ai ratat primele lectii, nu dispera. Poti invata increderea in sine la orice varsta cu ajutorul a cateva exercitii simple.

Increderea in sine, capacitatea de a-ti recunoaste calitatile si de a te motiva interior, nu se va dezvolta insa daca nu depui efortul necesar pentru aceasta maturizare emotionala.
 

Indeplineste ce ti-ai propus


Fiecare scop indeplinit, fiecare actiune finalizata sunt pasi importanti pentru dezvoltarea increderii in sine. Nu vei avea niciodata incredere in tine daca nu iti asumi niciun risc si lasi toate deciziile in seama altora.

Atunci cand actionezi, esti prezent in moment si nu mai ai timp sa te gandesti la fel de mult si sa-ti pui intrebari ca "Pot sa fac asta?" sau "Si daca nu reusesc?", care iti afecteaza increderea in sine.
 

Infrunta-ti temerile


Frica iti creeaza bariere in cunoastere si in toate relatiile sociale. Accepta curiorizatea ca o forta importanta care te ajuta sa descoperi lucruri noi.

Lipsa de incredere in sine se bazeaza adesea pe tiparele negative, care iti spun ca fiecare situatie in care te implici se va finaliza prost. Lasa curiozitatea sa te ghideze catre experiente noi care iti pot schimba lipsa de incredere in fortele proprii.
 

Accepta ordinea naturala a sentimentelor


Multi vad curajul ca pe un sentiment care pune stapanire pe tine atunci cand te afli intr-o situatie noua si te ajuta sa-ti indeplinesti scopul.

In realitate, curajul se formeaza tocmai atunci cand te implici intr-o situatie ce te solicita emotional. Desensibilizarea la situatii neplacute sau inspaimantatoare nu se poate realiza in avans.

Accepta ordinea naturala a sentimentelor si incepi sa faci ceea ce trebuie fara sa mai astepti increderea in sine, ce va veni mai tarziu, dupa fiecare pas inainte.
 

Pregateste-te


Chiar daca e bine sa incerci lucruri si situatii noi asta nu inseamna ca trebuie sa fii nepregatit atunci cand ai destul timp la dispozitie.

Daca te-ai pregatit temeinic pentru o situatie care te inspaimanta, fie repetandu-ti reactiile corecte, fie incercand exercitii de respiratie, vei face fata mai usor si increderea in tine va creste cu fiecare succes.
 

Accepta esecul


Teama de esec este adesea legata de un nivel scazut al increderii in sine. Esecul sau greseala nu iti vor provoca durere fizica si nici nu te pot ucide.

Infrunta-ti temerile si accepta esecul ca pe o parte fireasca a vietii. Din fiecare experienta poti invata si fiecare esec te poate ajuta sa devii mai puternic si mai increzator.
 

Descopera-te si afla-ti dorintele


Te cunosti cu adevarat? Stii ce vrei de la viata? Increderea in sine beneficiaza de pe urma raspunsurilor pozitive la aceste doua intrebari.

Pe masura ce ajungi sa te cunosti mai bine si sa iti stabilesti prioritatile, increderea in sine se va dezvolta.

Fiecare pas pentru dezvoltarea increderii in sine va lua timp si nu va fi lipsit de efort, dar pe masura ce iti descoperi calitatile si puterea de a infrunta obstacole noi fara sa te pierzi, te vei bucura de implinirile tale care te-au ajutat sa ai mai multa incredere in tine.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare