Dezvoltare personala

#negativitate #sanatate #sanatate psihica

Cum sa ai grja de sanatatea ta psihica in acest an

Daca esti genul care obisnuieste sa faca planuri pentru noul an, indiferent de ce ti-ai propus sa realizezi, sanatatea psihica ar trebui sa fie pe primul loc. Fara echilibru si armonie interioara va fi dificil sa functionezi in parametri optimi si sa ai randament.

Iata cateva masuri strategice pe care le poti lua pentru a avea un an mai sanatos din punct de vedere mental.

Identifica factorii de stres si prioritizeaza actiunile

Pentru a face fata blocajelor mentale, identificarea factorilor de stres este esentiala. Acest lucru te va ajuta sa prioritizezi mai bine actiunile si sa fii mai eficient. Asadar, fa o lista cu lucrurile care te streseaza cel mai mult, da-le o nota de la 1 la 10 si incepe prin a te ocupa de cele care primesc punctajul cel mai mare.

Acest lucru te va ajuta sa intelegi care sunt preocuparile din viata ta si, totodata, sa intelegi asupra caror aspecte ar trebui sa te concentrezi.

Ocupa-te de un singur lucru la un moment dat si nu pune prea multa presiune asupra ta. Poate fi mai usor daca vei renunta la sentimentul de urgenta care provoaca mai mult stres si anxietate. Incepe cu pasi mici si obiective realiste care functioneaza pentru tine.

Stabileste limitele pentru a evita negativitatea

Nu te mai lasa coplesit de problemele celor din jur si stabileste niste granite ferme. Evita discutiile negative si nu mai tolera discutiile toxice. Limitele sunt sanatoase si te protejeaza de comportamentul nedorit al celor din jur. Spune-le oamenilor ce nu vei accepta si fii foarte ferm pe pozitie.

Punerea in practica a acestui nou mod de viata nu se aplica numai in cazul prietenilor sau a colegilor, ci si in modul in care te tratezi pe tine insuti. Shimba gandurile negative, care pot duce la anxietate si depresie, cu ganduri si afirmatii pozitive care se te incarce energetic si sa iti intretina starea de bine. Astfel, poti renunta la teama de a nu mai pierde, la retelele de socializare care te tin treaz pana dimineata si la alte obiceiuri nesanatoase pentru tine.

Fa o prioritate din practicarea exercitiilor fizice

Exercitiile fizice sunt benefice numai pentru sanatate si aspect, ci si pentru un mental echilibrat. Desigur, iti va lua ceva timp pana vei reusi sa transformi intr-o rutina exercitiile fizice, dar, daca vei face o prioritate din acest lucru, vei reusi.

Propune-ti sa practici exercitii fizice 15 - 30 de minute pe zi, trei zile pe saptamana. Acest lucru te va ajuta sa iti imbunatatseti starea de spirit si sa gestionezi mai bine anxietatea si stresul.

Ia-ti pauze mentale

Indiferent de cat de multe lucruri ai de facut, daca nu iti vei lua si cate o pauza, lucrurile pot deveni stresante si obositoare. Incorporeaza in rutina ta zilnica si momente de pauza mentala, adica momente in care sa nu te mai gandesti la nimic, ci doar sa te bucuri de ce te inconjoara. Iti poti propune sa faci o mica plimbare prin parc, sa te ingrijesti de florile din ghivece sau sa asculti cateva minute o melodie care te destinde.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: A sti sa fii cu tine insuti

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Conflictul dintre generatii a devenit… „razboi”

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare