Dezvoltare personala

#citate motivationale #facebook

Credeai ca citatele motivationale te ajuta? 3 efecte negative grave!

Specialistii trag un serios semnal de alarma cu privire la citatele motivationale, care au devenit un adevarat trend pe Facebook, pe e-mail sau chiar pe peretii cladirilor, insa daca ajungem sa ne ghidam viata exclusiv dupa ele, atunci efectele acestora pot fi chiar mai daunatoare pentru noi decat benefice.

“Cu totii avem nevoie cateodata de o bataie pe umar, de o incurajare pentru a putea merge mai departe, insa aceste incurajari nu mai vin de la oameni, ci din cuvinte insiruite care sa sune frumos. Mai mult decat atat, citatele motivationale pe care le regasim in special pe Facebook sunt utopice, iar gandul la utopie este primul generator de depresie si anxietate. Totodata, hilar sau nu, citatele motivationale pot crea dependenta sau chiar sa aiba efect de tip boomerang, adica sa demotiveze, daca nu stim cum sa ne raportam la ele sau ne raportam la ele mult prea des in detrimentul sfaturilor prietenilor sau ale familiei”, declara psihologul Andra Tanasescu.

3 efecte negative ale citatelor motivationale

Scopul principal al citatelor motivationale este evident acela de a ... motiva, de a energiza, de a ridica moralul etc, pe scurt, obiectivul acestor mesaje este unul pozitiv. Cu toate acestea, exista si cateva aspecte mai putin pozitive ale acestor mesaje cu care ne intalnim atat de des, 3 efecte negative care ne pot afecta armonia vietii destul de serios.

1. Demotiveaza

“Unul dintre cele mai mari minusuri ale citatelor motivationale este acela ca pot in realitate sa demotiveze. Atunci cand ofera o imagine de ansamblu prea mare, grandioasa, pot avea ca efect scaderea curajului si a motivatiei. „Dream big or go home” sau „Dream big or not at all” - pot taia elanul oricui. Sunt persoane care se pot speria inca de la inceput de un vis care este mult mai mare fata de ce sunt ei pregatiti sa infrunte si astfel renunta inca inainte de a incepe. Aceleasi citate nu vor scoate niciodata in evidenta ca atingerea unui obiectiv foarte inalt are nevoie de de timp, rabdare, munca, determinare, focus si multe alte lucruri. De multe ori, citatele motivationale induc impresia ca visele marete se pot indeplini peste noapte”, explica psihologul Andra Tanasescu.

2. Scad credibilitatea

“Atunci cand vedem un mesaj venind de la persoane pe care le cunoastem si stim ca in realitate gandesc sau actioneaza diferit fata de ceea ce scriu, efectul acestor citate inspirationale este de a le scadea credibilitatea. Sa luam de exemplu o persoana care in scris promoveaza un regim alimentar sanatos. Pentru cei care nu cunosc acea persoana, poate fi inspirational. insa, cineva care cunoaste realitatea, sa zicem ca de fapt mananca 2 din 3 mese la fast food, atunci orice efect pozitiv pe care l-ar putea avea se anuleaza in mintea celui care citeste. La fel se poate intampla si in alte situatii. isi construiesc o imagine pe care ceilalti ajung sa o perceapa ca fiind cea adevarata, insa in momentul in care se intalnesc fata in fata realizeaza ca stau de vorba cu o persoana total diferita. Aceasta poate actiona ca o piedica in planul personal, in situatiile in care cauta sa cunoasca pe cineva, sa formeze relatii, cat si in plan profesional. Postarea unor texte care transmit un tip de mesaj ce intra in conflict cu ceea ce este persoana in realitate duce la pierderea increderii clientilor (sau a cititorilor) in serviciile pe care le ofera acea persoana”, declara psihologul Andra Tanasescu.

3. Creeaza „dependenta

“Tot mai multe persoane isi incep ziua incurajandu-se pe ei insisi cu ajutorul acestor citate motivationale, deoarece au ajuns sa depinda de ele. Nu este nimic rau in a cauta si a te incarca in interior folosind ceva din exterior, insa atunci cand sursa a tot ce facem este ceva din afara noastra, riscam sa pierdem contactul cu noi si cu adevarata noastra esenta, cu dorintele noastre. Atunci cand motivatia si energia vin doar din afara, atunci inseamna ca depindem de ele pentru a putea functiona. Ori, daca gasim si activam aceste resurse necesare din interiorul nostru, le avem mereu la indemana si suntem mereu pregatiti pentru a face pasii necesari catre telul nostru”, conchide psihologul Andra Tanasescu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii