Dezvoltare personala

#relatii #codependenta #semne codependenta

Comportamentul care te face sa te neglijezi in favoarea fericirii celorlalti

Codependenta este un termen popular in zilele noastre. Asociata nevoii compulsive de a prelua greutatile altora in detrimentul fericirii proprii, codependenta are parte de o reputatie mai degraba proasta. Si totusi, este codependenta intr-atat de nociva? Afla mai multe despre ea in cele ce urmeaza!

 

Ce este codependenta?

Termenul de "codependenta" a fost folosit, initial, doar pentru a descrie comportamentele celor care traiau cu o persoana alcoolica. Astazi, termenul acopera o paleta mult mai larga de interactiuni umane, fiind folosit frecvent si pentru a descrie un tip distructiv de relationare in legaturile amoroase.

De regula, codependenta este definita in prezent ca o dependenta de persoane, obiecte, comportamente, caracterizata prin incapacitatea unui individ de a-si controla trairile si sentimentele, fapt care determina nevoia de a exercita control asupra oamenilor, evenimentelor ori a obiectelor externe.

Pe langa nevoia de control, o alta trasatura specifica persoanelor codependente este permisivitatea. In legaturile pe care le stabilesc, acestea urmeaza mereu acelasi tipar: ofera sanse la infinit, gasesc scuze care sa justifice comportamentul celor apropiati, ignora problemele, incearca la nesfarsit sa ii salveze pe ceilalti etc.

In tot acest timp, pentru a-si satisface compulsia, persoana codependenta se implica in relatii cu oameni pe care nu se poate baza, lipsiti de disponibilitate afeciva sau care se "agata" de ea.

Semne ale codependentei

Te intrebi daca tu sau apropiatii tai sufera de codependenta? Iata cateva semne care indica prezenta acestei tulburari:

  • dificultatea de a lua hotarari;
  • dificultatea identificarii propriilor sentimente;
  • dificultatea de a comunica in cadrul unei relatii;
  • nevoia de a beneficia constant de aprobarea celorlalti;
  • valorizarea opiniilor celorlalti in detrimentul convingerilor personale;
  • stima de sine scazuta;
  • teama de abandon;
  • sentimentul exagerat al responsabilitatii pentru faptele altora.


Este codependenta chiar atat de distructiva?

Un grad inalt de codependenta poate avea un impact negativ major asupra calitatii vietii individului, insa, atunci cand nu este dusa la extrem, codependenta nu are efecte devastatoare.

"Un strop de codependenta apare la cei mai multi dintre noi, din cand in cand", afirma Sharon Wegscheider-Cruse, autoare a cartii "Understanding Co-Dependency".

Din fericire, odata identificata, codependenta poate fi tratata, iar persoanele afectate pot invata sa relationeze sanatos.

Sursa foto: eharmony.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Top

Sfatul expertului