Dezvoltare personala

#uitare #intalnire #comunicare #memorie #carte de vizita

Ce poti face cand uiti un nume

Cand cunosti oameni noi zi de zi, poate fi dificil sa tii minte fara probleme numele tuturor. Pentru a evita situatiile jenante, afla ce poti face cand uiti un nume.

Intalnirea cu o persoana al carei nume l-ai uitat complet se poate transforma cu usurinta intr-un moment jenant. In multe situatii, poti sa recunosti ca ai uitat numele si sa-l ceri politicos din nou.

Daca insa nu vrei sa recunosti ca ai uitat complet un nume pe care ar fi fost util sa-l tii minte, poti incerca sase tactici simple pentru a afla numele persoanei fara sa-ti recunosti greseala.
 

Lapsus temporar


Uneori, pentru a evita o gafa sociala, este mai simplu sa sustii ca ai un lapsus temporar decat sa recunosti ca ai uitat complet numele persoanei din fata ta. Poti chiar sa indulcesti si mai mult momentul printr-un zambet si printr-o replica asemanatoare cu "Cand ne-am cunoscut mi s-a parut ca semeni cu un Florin / o Florina si doar asta imi vine acum in cap."
 

Cartea de vizita


O alta cale simpla de a afla numele cuiva fara sa recunosti ca l-ai uitat este sa-i ceri mai multe informatii. "Sigur ca te cunosc, dar nu mai stiam cum sa dau de tine. Ai o carte de vizita ?" este o tactica care functioneaza mai mult in mediul profesional. O cerere a emailului profesional poate avea acelasi succes.
 

Profilul de Facebook


Daca ai uitat numele unei cunostinte, ii poti cere sa-ti dea detalii despre cum sa o adaugi pe Facebook: "Am vrut sa te adaug dar nu am dat de tine. Cum sa te caut ca sa te gasesc sigur?". Daca nu ai Facebook, poti cere detalii despre profilul si pentru alte site-uri de socializare, cum ar fi Twitter, dar cu Facebook ai cele mai bune sanse de a afla numele complet pe care l-ai uitat.
 

Pe varful limbii


"Imi sta numele tau pe varful limbii, dar nu vrea sa iasa!" Aceasta abordare poate functiona intr-un mediu informal, insa nu are efecte la fel de bune daca o folosesti in mediul de afaceri sau la locul de munca. Fraza "Nu mai stiu exact unde ne-am cunoscut", urmata de un zambet confuz, iti da sanse mai mari ca celelalt sa-si repete numele.
 

Lauda memoriei celuilalt


Un mod simplu de a scapa de momentul jenant datorat de faptul ca ai auzit de mai multe ori numele celuilalt si cei mai multi oameni l-ar fi tinut minte in locul tau este complimentul. Cand celalalt iti arata ca iti stie numele, ii poti raspunde cu "Ai o memorie foarte buna. Nu pot sa cred ca mi-ai tinut minte numele dupa atata timp! Eu uit si numele persoanelor pe care le-am cunoscut ieri."
 

Numele de familie


"Nu mai stiu care este numele tau de familie" poate functiona in multe cazuri, cand cel intrebat isi repeta tot numele. Daca incerci aceasta tactica, fa-o cu incredere si evita zambetul confuz care te poate da de gol.
 

Prezentarea


Poate cea mai eficace modalitate de a afla numele unei persoane fara sa dai nici un semn ca l-ai fi uitat este prezentarea unei terte persoane. "Da-mi voie sa ti-l prezint pe..." Daca spui doar numele unei persoane, cealalta nu va astepta prea mult si se va prezenta singura.

Indiferent ce tactica alegi, nu uita de importanta limbajului trupului. Un zambet relaxat te poate ajuta sa treci mai usor pentru o situatia in care ai uitat un nume.

Sursa foto : Gnsweetheart.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: A sti sa fii cu tine insuti

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Sfatul expertului