Dezvoltare personala

#parinte #responsabilitate #copil #maturitate

Ce inseamna sa fii parinte?

Scaderea natalitatii in Romania este cauzata in mare parte de criza economica, dar si de starea de spirit a viitorilor parinti. Se simt romanii in stare sa aduca pe lume si sa creasca un copil? Afla care sunt cele mai importante abilitati pe care trebuie sa le detina un parinte .

Psihologii au identificat sapte abilitati indispensabile unui parinte (Kari Killen Heap, 1991). Chiar daca unele dintre ele pot lipsi temporar, in situatii de stres, absenta constanta a uneia dintre cele sapte abilitati poate duce la probleme in dezvoltarea pe termen lung a copilului.

Afla care sunt cele sapte abilitati indispensabile unui parinte:

 

1 Abilitatea de a percepe copilul in mod realist

 

Viitorii parinti trebuie sa fie capabili sa perceapa propriul copil intr-un mod realist si diferentiat pentru a-i asigura acestuia un mediu propice de dezvoltare.

Atribuirea calitatilor inexistente sau obsesiile legate de defecte proprii, pe care se tem ca le-au transmis copiilor, sunt factori ce pun in pericol dezvoltarea sanatoasa a copilului.

 

2  Abilitatea de vedea realist ce nevoi satisfac copiii

 

In relatia parinte-copil, satisfacerea nevoilor este reciproca, insa viitorii parinti trebuie sa accepte realist ca un copil nu poate reprezenta, de exemplu, solutia de revigorare a unei casnicii in pericol.

Mai mult, atunci cand parintii le cer copiilor satisfacerea unor nevoi nerealiste (intelegere, liniste, ajutor) de la varste fragede, acestia risca sa intre intr-un proces de dezvoltare fortat si cu efecte negative pe termen lung.

 

3  Abilitatea de a analiza in mod corect realizarile copilului

 

Asteptarile parintilor de la copii trebuie sa fie corelate cu varsta si capacitatile sale. In cazul in care asteptarile sunt prea mari, copilul este expus sentimentelor de esec sau inutilitate.

Daca parintii au asteptari prea mici de la copil, nu ii pot oferi stimularea necesara pentru o dezvoltare armonioasa.

 

4  Abilitatea de empatizare cu copilul

 

Empatia, capacitatea de a intelege simtirile si modul de gandire al altcuiva, este esentiala pentru un parinte.

Satisfacerea nevoilor copilului si chiar sanatatea acestuia depind in mod deosebit de empatia parintilor.

 

5  Abilitatea de a interactiona cu copilul

 

Relationarea cu propriul copil este o conditie deosebit de importanta pentru dezvoltarea acestuia.

In lipsa atentiei parintilor, procesul de dezvoltare al copilului poate fi incetinit si relatia acestuia cu parintii poate fi deficitara.

In cazul implicarii excesive, copilul poate dezvolta un atasament prea puternic, care sa-i puna in pericol dezvoltarea sociala.

 

6  Abilitatea de a acorda prioritate nevoilor copilului

 

Nevoile copilului din primii ani de viata trebuie sa aiba prioritate in fata nevoilor personale ale adultilor.

Aspecte importante ale dezvoltarii copilului, cum sunt verbalizarea, expansiunea si joaca, trebuie, in mod rezonabil, puse inaintea nevoilor personale de liniste si ordine.

 

7  Abilitatea de a controla agresivitatea fata de copil

 

Desi multi parinti sustin corectiile fizice, multi dintre ei nu fac cu adevarat diferenta intre o pedeapsa justificata si satisfacerea pornirilor agresive cauzate de stresul cotidian sau de alti factori ce nu au legatura cu copilul.

Abilitatea de a-ti controla sentimentele agresive si de a nu pedepsi un copil in mod nejustificat, mai ales in primii ani de viata, este pe lista de prioritati pentru viitorii parinti.

Nu exista parinti perfecti, insa inainte de a lua decizia de a aduce pe lume un copil, consulta impreuna cu partenerul tau de viata lista de abilitati necesare si asigurati-va ca aveti sau puteti dezvolta aceste abilitati, absolut necesare cresterii si educarii unui copil.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Sfatul expertului