Dezvoltare personala

# explicatii psihiolog #atractie #relatii #cuplu #dragoste

Ce este valoros versus ce ne atrage la ceilalti? Explicatiile psihologului

Cand spunem ca ne place sau iubim pe cineva, experimentam atractia interpersonala - forta placerii sau a iubirii noastre pentru o alta persoana. Analiza psihologica se poate aplica oricaror tipuri de relatii. Atractia interpersonala apare intre prieteni, membri ai familiei, in atractia romantica si intre persoane in general, in orice context de viata.

Potrivit cunoscutului psiholog roman Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI), in primele 30 de secunde de intalnire cu cineva, ambele persoane acorda o atentie deosebita comunicarii secundare, insa devenim atrasi de alti oameni atunci cand valorile noastre se potrivesc, fie ca este vorba de statutul nostru socio-economic, de dorinta noastra de a invata si evolua, sau de bucuria noastra de a petrece timpul cu familia sau cu prietenii.

“Desi se spune uneori ca „frumusetea este in ochii privitorului” (adica fiecare persoana are propria lui idee despre ceea ce este frumos), acest lucru nu este complet adevarat. Exista o buna intelegere intre oameni, inclusiv copii, si in cadrul si intre culturi, cu privire la oameni care sunt cei mai atragatori fizic. Acest acord se datoreaza partial normelor comune in cadrul culturilor cu privire la ceea ce este atractiv, care poate varia desigur intre culturi, dar se datoreaza si predispozitiilor evolutive de a participa si de a fi influentat de caracteristicile specifice ale altora. Aceasta tendinta este prezenta in orice tip de relatii interpersonale, dar, mai ales, in cele de cuplu. Tot ceea ce ne-a placut sau nu ne-a placut vreodata, a fost rezultatul valorii pe care am acordat-o obiectului, persoanei sau experientei respective. Cand oamenii tind sa vorbeasca despre o valoare pe care o detine un individ, ei vorbesc despre idealurile si convingerile individului pe care le considera mai importante si mai demne de mentionat decat altele, respectiv vorbesc despre idealurile si convingerile lor personale pe care le regasesc in celalalt”, explica psihologul Laura Maria Cojocaru.

Valorile noastre sunt standardele dupa care ne ghidam viata   

Totodata, specialistul este de parere ca valorile noastre sunt standardele dupa care ne ghidam viata, obiectivele si ne mentinem motivatia. Cand avem o valoare principala legata de un anumit aspect al identitatii noastre, cum ar fi sportul/sanatatea de exemplu, nu suntem dispusi sa renuntam la acel aspect al identitatii noastre, indiferent de ceea ce spun sau fac oamenii despre asta. Este posibil chiar ca, in extremis, unele persoane sa pretuiasca lucrurile si contextele mai mult decat propria lor viata.

“Valorile fiecarei persoane sunt diferite si fiecare valoare are o anumita importanta si o forta diferita pentru acea persoana. Cand ne indragostim, este foarte evident ca persoana de care ne indragostim ”ar trebui” (asta cautam in mod inconstient) sa se potriveasca valorilor noastre. Avem propriul nostru cadru de realitate care atribuie valori diferite oamenilor, locurilor si lucrurilor. Acest lucru este foarte evident, de exemplu, la o femeie care ”intalneste” doar barbati bogati sau ”intalneste” doar barbati care stiu s-o respecte, un barbat scund care nu s-ar putea imagina niciodata cu o femeie inalta, un barbat care ”intalneste” doar femei gospodine si casnice sau femei de cariera, care-l provoaca si pe el sa creasca. Avand fiecare valori specifice de viata, pur si simplu nu ne pasa aproape deloc de ceea ce este diferit de ceea ce cautam”, afirma psihologul Laura Maria Cojocaru.

Totusi, ceea ce am putea iubi un an poate fi diferit de ceea ce am putea iubi cinci ani in viitor. Care ar fi motivele?

Pe masura ce experimentam lucruri noi in viata, sistemele noastre de valori se schimba in raport cu ceea ce erau, deci putem cauta ceva destul de diferit. Daca valorile partenerului nostru evolueaza diferit de ale noastre, s-ar putea sa ne reindragostim (daca ”flacara” s-a mai stins) sau sa ne pierdem cu totul interesul, deoarece fiecare persoana are propria conceptie despre lume si fiecare evolueaza in timpul lui, in felul lui si in directia lui.

 “De obicei, cautam lucruri pe care le percepem ca avand o valoare egala sau mai mare cu ceea ce ne defineste pe noi si pierdem atractia pentru lucrurile pe care le consideram mai ”mici”. In mod obisnuit, nu implicam lucruri despre care consideram ca au o valoare mai mica decat perceptia noastra de sine, dar suntem foarte reactivi la lucrurile pe care le percepem ca fiind ”mai mari”. Valoarea este un sistem metric intern de demnitate, care este relativ la perceptia cu privire la valoarea celorlalti. Este similar cu statutul social. Aproape fiecare individ are o strategie sociala pe termen lung de construire a valorii. Cu cat valoarea este perceputa mai mare, cu atat este mai mare atractia fata de obiect, context, persoana. Deci, cu cat pare mai greu de obtinut, cu atat creste tentatia. Cand doi oameni se indragostesc, este pentru ca valoarea de tip X atrage valoare de tip X. Insa, atentie ca nu toate valorile pe care le pun oamenii in prim plan sunt si valori care ne cresc, care ne aduc starea de bine, de implinire interioara. Pe scurt, nu toate valorile primordiale sunt neaparat si sanatoase”, declara psihologul Laura Maria Cojocaru.

Recomandarile psihologului Laura Maria Cojocaru

1. Verifica daca, ceea ce te motiveaza sa cauti si sa mentii langa tine un anumit tip de persoane, este fundamentat pe valori pozitive/utile. De exemplu: sanatate, iubire, respect, libertate, acceptare, flexibilitate, sustinere emotionala, iertare, recunostinta, comunicare, negociere, invatare continua, implicare in munca, responsabilizare, timp liber de calitate etc.

2. Verifica daca valorile (poate ca sunt deja pozitive/utile) care te motiveaza sa iei anumite decizii, sa faci anumite actiuni, sa te inconjori de anumiti oameni, sunt puse in ordinea sanatoasa a prioritatilor. De exemplu, daca pui munca sau banii preponderent inaintea sanatatii, s-ar putea ca banii facuti sa ajungi sa-i folosesti pe tratamente. Daca pui parerea familiei extinse inaintea nevoilor din cuplu tau, s-ar putea sa ramai singur. Daca pui timpul cu prietenii, distractiile sau munca inaintea nevoii timpului de cuplu de calitate, s-ar putea sa ramai fara cuplu. Daca pui confortul material inaintea iubirii, s-ar putea sa fii o persoana nefericita toata viata.

“Daca doresti sa atragi langa tine oameni de valoare, care sa te ajute sa-ti atingi cat mai mult potentialul interior si sa traiesti starea de implinire si bucurie, cauta sa-ti imbunatatesti sistemul de valori si ierarhia acestuia (ce este cu adevarat important, cat si in ce contexte)”, conchide psihologul Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI).

Sursa foto: pexels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Cele 3 moduri prin care comunicam zi de zi

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare