Dezvoltare personala

#mobbing munca #mobbing #hartuire psihologica

Cand seful te aduce in pragul sinuciderii. Cat de periculos este mobbing-ul

Mobbing-ul sau hartuirea psihologica la locul de munca, despre care se vorbeste mai putin in Romania, dar care este extrem de cunoscuta in strainatate, este la fel de frecventa in companiile romanesti ca si in cele europene. Studiile arata ca 8% dintre angajatii din Romania sunt agresati psihologic, sistematic, la locul de munca! Media este aceeasi ca si in Europa!

Specialistii atrag atentia ca umilirea, intimidarea, insultarea, denigrarea si discreditarea, violenta verbala si chiar fizica exercitata asupra unui angajat de catre un superior, un coleg sau un grup de salariati ai aceleiasi firme, in mod constant si intentionat, are consecinte devastatoare nu numai asupra starii emotionale a individului, ci si asupra sanatatii acestuia: de la insomnii si migrene pana la tulburari psihosomatice (ulcer, hipertensiune, boli de piele, melancolie, depresie si poate impinge la sinucidere).

“Mobbingul sau teroarea psihologica la locul de munca se defineste prin rele tratamente aplicate unui angajat de catre un coleg sau un grup de colegi, cu scopul de a-l sabota din punct de vedere profesional. Este o sursa de stres mai nociva decat altele de la locul de munca, avand in vedere faptul ca efectele se resimt la nivel individual, la nivel social, apoi la nivel organizational si economic”, explica, pentru “Adevarul”, Erna Constantin, psihoterapeut - Psihoterapie integrativa si Psihologia resurselor umane, pentru adevarul.ro.

Nu doar angajatul are de suferit ca urmare a mobbing-ului, ci si compania, ca urmare a reducerii productivitatii muncii si a calitatii produselor si serviciilor.

Desi in Romania, fenomenul inca nu este foarte cunoscute, diverse ONG-uri au inceput sa ridice problema lor in mediul organizational. Pentru semnalarea cazurilor de discriminare si pentru a ti se oferi suport in astfel de situatii, poti apela la ajutorul Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii.

Un proiect de lege depus la Senatul Romaniei in 2016 stabileste ca hartuirea de catre colegi, la serviciu, ar putea fi sanctionata de angajator.

Daca proiectul va fi adoptat, firmele care nu au un psiholog ori un sociolog vor fi obligate sa angajeze unul sau sa incheie un contract pentru servicii psihologice.

Pe de alta parte, prevederile art. 5 alin 2 din Codul muncii sunt foarte clare si interzic orice forma de discriminare:

„Orice discriminare directa sau indirecta fata de un salariat, bazata pe criterii de sex, orientare sexuala, caracteristici genetice, varsta, apartenenta nationala, rasa, culoare, etnie, religie, optiune politica, origine sociala, handicap, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala, este interzisa.”

Sursa foto: aspicvenezia.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Cele 3 moduri prin care comunicam zi de zi

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Femeia in rol principal

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare